Blue Corridor NGV Rally 2014

27. Oct 2014

Reli Plavi koridor 2014
Osmi po redu reli vozila na gas, Plavi koridor, zaustavio se prvi put u Beogradu, ispred poslovnog centra NIS-a, na Novom Beogradu.

Reli koji je krenuo iz Sankt Peterburga je prešao 6.600 km kroz 14 evropskih zemalja na putu od Baltika do Jadranskog mora. Reli ima za cilj da istakne da ogroman protok saobraćaja između Zapadne i Istočne Evrope može da ima nisku emisiju gasova i bude ekološki prihvatljiv ukoliko se naprave „plavi koridori“ sa infrastrukturnim objektima koji nude komprimovani i tečni prirodni gas.

Ovim povodom danas je održan i okrugli sto koji je okupio predstavnike gasne i automobilske industrije, ekologe i ljubitelje automobila i pružio im priliku da čuju primere iz prakse evropskog tržišta vozila na prirodni gas koje je u razvoju, ali i da iznesu svoje stavove. U centru pažnje bila je tema približavanja Evrope čistijem, bezbednijem i pristupačnijem načinu transporta, fokusirajući se na prednosti prirodnog gasa u kopnenom i morskom transportu, kao i na preporuke za budućnost.

„Gas kao gorivo predstavlja funkcionalno rešenje za čistiji i jeftiniji transport u Evropi i zalažemo se za gušću mrežu stanica za punjenje, što je ključno za uspešno širenje ove tehnologije. Kako bismo ovo ostvarili, želimo da u saradnji sa dobavljačima gasa, proizvođačima vozila i nacionalnim vlastima osiguramo da sve više evropskih gradova upali zeleno svetlo za „plavo gorivo““, rekao je Judžin Pronin, izvršni direktor NGVRUS i viši stručnjak za izvoz tečnog gasa u Gasprom Eksportu, i dodao: „Upotreba gasa kao motornog goriva je važna tema za čitav svet iz jednog prostog razloga što emisije transporta ne poznaju nacionalne granice. Veli broj globalnih proizvođača vozila danas ima nekoliko vrsta transportnih sredstava koja koriste prirodni gas“.

Jeno Baronek, direktor Direkcije za upravljanje portfolijom prirodnog gasa u NIS-u je najavio na okruglom stolu otvaranje prve stanice za snabdevanje vozila komprimovanim prirodnim gasom u NIS-ovom vlasništvu za prvi kvartal sledeće godine.

„Nakon toga, tokom sledeće godine će biti otvorena još dve stanice takvog tipa“, najavio je Baronek.

Srpsko tržište vozila na prirodni gas nalazi se u relativno ranoj fazi razvoja, ali se postepeno razvija i raste. U Srbiji trenutno ima oko 840 vozila na prirodni gas i devet stanica za punjenje. U 2012. godini, država je napravila prve korake ka ekonomičnom javnom prevozu. Uloživši napor da bude u skladu sa EU politikom o unapređenju energetske efikasnosti, vlada je počela da subvencioniše proizvođača Vulović Transport (Kragujevac), koji je dobio ugovor da opremi 32 autobusa.

Prirodni gas – gorivo u transportu

Korišćenje prirodnog gasa u transportu nije samo ekološki čistija alternativa u odnosu na konvencionalne energente kada je u pitanju smanjena emisija ugljen-dioksida (do 25%), ugljen monoksida (do 80%) i azotnih oksida (do 66%), već je i jeftinija i bezbednija alternativa. Vozila na prirodni gas za 10 eura će preći 201km, dok bi automobil na benzin prešao samo 97km, a na dizel 134km za istu količinu novca.
Od početka relija Plavi koridor 2008. godine, upotreba prirodnog gasa u transportu je značajno porasla, sa 9,5 miliona NGV vozila u svetu 2008. godine, na današnjih 18 miliona.

 

O Plavom koridoru


Kako bi prikazali prednosti upotrebe prirodnog gasa kao goriva, Gasprom, E.ON i oko 20 lokalnih gasnih kompanija, kao i proizvođači vozila, svake godine organizuju reli Plavi koridor. Prvi put je održan 2008. godine, uz podršku Međunarodne gasne unije, a u 2014. godini je okupio vozila na prirodni gas (NGV) za trku od Baltika do Jadrana.

 

Ceremonija otvaranja relija Plavi koridor održana je 7. oktobra na stanici Gaspromnjefta, gde su učesnici i organizatori, Gasprom Eksport, E.ON, Gasprom Gazomotornoe Toplivo kao i regionalne vlasti Sankt Peterburga, ispratili karavan NGV automobila na put od Baltika do Jadrana. Reli Plavi koridor ide od Rusije, preko Baltičkih država sa stajanjem u Poljskoj, Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj i Belorusiji.


Reli Plavi koridor 2014


Ime i prezime
Komentar