Ekološki Mercedes-Benz B klasa Electric drive

21. Dec 2014

Mercedes-Benz B klasa Electric driveMercedes-Benz B klasa Electric drive

Inspektori TUV Sud za tehnički pregled utvrdili su visoku kompatibilnost B klase Electric drive s okolinom što je sada i potvrđeno Enviromental sertifikatom da je električno pogonjeni Mercedesov Sports Tourer u skladu s ISO standardom TR 14062.

 

Ovaj sertifikat nastao je na osnovu sveobuhvatne procene životnog ciklusa B-klase s električnim pogonom, kao i dokumentovanjem uticaja na okolinu svakog detalja.

 

“Činjenica da smo u stanju da integrišemo elektro motor i bateriju u savršeno ‘normalnu’ B-klasu ne samo da znači da možemo da sastavimo električno pokretane B-klase uz ostale automobile na jednoj proizvodnoj liniji, nego je još važnije naglasiti da naši kupci ne moraju da prave kompromise u smislu prostranosti, bezbednosti i udobnosti “, objasnio je Herbert Kohler, direktor za zaštitu okoline u Daimler AG. “B-klasa Electric Drive je važan korak na našem putu prema vožnji bez emisija štetnih gasova.”

 

Mercedes-Benz analizira usaglašenost s okolinom svojih modela tokom njihovog životnog ciklusa – od proizvodnje, preko dugih godina radnog veka, do njihovog recikliranja na kraju života. Ova analiza uveliko pravazilazi zakonske zahteve, a

Enviromental sertifikat i dodatne informacije su dostupne javnosti, kao deo “Life Cycle” dokumentacije, na http://www.mercedes-benz.com.

 

Tokom svog životnog ciklusa, koji obuhvata proizvodnju, korišćenje preko 160.000 km i recikliranje, B-klasa Electric Drive emituje CO2 koje su 24 odsto (7,2 tona – koristeći EU mix struju), ili 64 odsto (19 tona – koristeći struju iz hidroelektrane)

niže od onih od B 180 – uprkos viših emisija iz proizvodnog procesa. To je prvenstveno zbog izuzetne efikasnosnosti elektromotora, što dovodi do značajne prednosti u fazi korišćenja. Ključni faktor je inovatativni sistem za upravljanje energijom: radar-based regenerativni sistem kočenja, na primer, obezbeđuje optimalnu rekuperaciju energije kočenja i vraćanja energije nazad u bateriju. To dodatno povećava efikasnost pogonskog sistema i omogućuje još veće domete. Emisija CO2 tokom faze korišćenja zavisu od načina proizvodnje električne energije koja se koristi za punjenje baterija. Za 160.000 km upotrebe, nova B-klasa Electric Drive (NEDC potrošnja u kombinaciji s 16,6 kWh/100 km) stvara 11,9 tona CO2, uz pretpostavku korišćenja mix električne energije u EU.

 

Kada struju za napajanje električnog vozila generišu hidroelektrane, uticaji na okolinu koji se odnose na proizvodnju električne energije gotovo u potpunosti mogu da se izbegnu. B 180 (NEDC potrošnja pri kombinovanoj vožnji 5,4 l / 100 km) s druge strane emituje tokom faze korišćenja 23,8 tona CO2.

 

Mercedes-Benz B klasa Electric drive


Ime i prezime
Komentar