Ekotakse donele državi 15 miliona evra

09. Feb 2015

Milan Vukasovic
Država je od ekološke takse na uvezene automobile lani prihodovala 15 miliona evra, izjavio je koordinator u Srpskoj asocijaciji uvoznika vozila i delova Milan Vukasović.

"Prošle godine je ukupno uvezeno oko 100.000 automobila, 20.000 novih, i 80.000 polovnih", naveo je Vukasović, dodajući da je ekološka taksa 100 evra po toni. On je podsetio da uvoznici polovnih vozila do 2014. godine nisu imali obavezu da plaćaju eko taksu. Vukasović je istakao da su polovna vozila mnogo veći zagađivači životne sredine nego nova, objasnivši da polovna vozila ispunjavaju duplo niže ekološke standarde. Polovna vozila imaju motor Euro 3, a nova Euro 6, napomenuo je Vukasović.

On je na skupu "Zelena ekonomija" koji je nedavno održan u Beogradu, istakao da je autoindustrija verovatno bila jedan od najvećih zagađivača životne sredine, ali da je kada su u pitanju novi automobili i svetski brendovi napravila gigantski korak da se situacija iz korena promeni.


"Direktiva EU od 2015. je da se praktično od svih novoproizvedenih automobila, 95 odsto automobila mora reciklirati", naveo je Vukasović, istakavši da svetski brendovi i njihovi uvoznici u našu zemlju zaista vode računa o tome da automobili u nekoj budućoj fazi kada treba da se recikliraju, mogu reciklirati u potpunosti. Autoindustrija ide u pravcu ekoloških zahteva, mi sada prelazimo sa legendarnih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem ka hibridnim i električnim vozilima, objasnio je Vukasović.

 

"To je ogroman tehnološki zaokret i neminovno je da ćemo za 20 godina imati više električnih vozila nego klasičnih automobila", zaključio je Vukasović.
Tanjug


Ime i prezime
Komentar