Električni trotinet uz automobil

29. Aug 2019

Električni trotinet Kia

Kia, koja je deo automobilske grupacije Hyundai Motor Group, razvila je novi prototip električnog trotineta. Novi model, koji se zasniva na konceptu predstavljenom 2017. godine na sajmu zabavne elektronike CES, dobio je pogon na zadnjem točku, snažnu litijumsku bateriju i elegantna prednja i zadnja svetla.

 

Grupacija u skoroj budućnosti namerava da svojim kupcima integrisanjem trotineta u svoje automobile omogući mobilnost »prvi i zadnji kilometar« (engl. first- and last-mile; označava početak i kraj puta, kada putnik polazi ili stiže na krajnje odredište). Ako je trotinet smešten u automobilu automatski se puni korišćenjem struje tokom vožnje, što omogućava nesmetan završetak putovanja.

 

Promena pogona sa prednjeg na zadnji točak ključna je pri unapređenju bezbednosti i stabilnosti, jer masu postavlja pozadi. Dodatno su inženjeri dodali oslanjanje na prednji točak kako bi pružili udobniju vožnju i na tvrđim podlogama.

 

Dong Jin Hyun, vođa odeljenja za robotiku, rekao je: “To je trotinet koji može da bude integrisan u naše automobile u budućnosti. Našim strankama želimo da pružimo što jednostavniji i udobiji život. Naš lični električni trotinet čini zabavnim prvi i zadnji kilometar, a ujedno i pomaže kod smanjenja gužvi u saobraćaju i zagađenja u gradskim središtima.”

 

Najnovija verzija električnog trotineta donosi litijumsku bateriju kapaciteta 10,5 Ah. To trotinetu omogućava dostizanje najveće brzine od 20 km/h i trebalo bi da bude dovoljno za domet od 20 kilometara sa jednim punjenjem.

 

Trotinet se od konkurencije razlikuje pametnim dizajnerskim rešenjima, npr. trostepeno slaganje omogućava manju masu (samo 7,7 kg). Praktičnost trotineta povećava digitalni ekran, koji prikazuje stanje baterije i brzinu trotineta, za vožnju noću na trotinetu su ugrađena prednja i zadnja elegantno dizajnirana LED svetla.

 

Tražeći dalji razvojni potencijal inženjeri nameravaju da ugrade regenerativni kočni sistem, koji će da poveća domet trotineta za sedam odsto. 

 

Neprestani napori u pružanju zadnjeg kilometra strankama skladni su sa trendom koji naglašava istraživanje globalne savetničke kompanije McKinsey & Company. Ona predviđa da će tržište »mobilnosti zadnjeg kilometra (‘Last Mile Mobility’) u SAD, Evropi i u Kini do 2030. narasti na čak 500 milijardi dolara.


Ime i prezime
Komentar