Kia počela proizvodnju krosovera XCeed

26. Aug 2019

Kijina fabrika u Slovačkoj

Pre nekoliko dana je na severu Slovačke, u mestu Teplička nad Vahom, u predgrađu Žiline, počela je proizvodnja novog modela. Kijina slovačka fabrika je nakon 14-dnevnog redovnog godišnjeg zaustavljanja proizvodnje pokrenula proizvodnju novog krosovera XCeed. Novi model je u javnosti premijerno predstavljen krajem juna u Kijinoj centrali u Frankfurtu. Radi se o šestoj varijanti, koja će da se proizvodi u toj fabrici, jedinoj ovog južnokorejskog giganta u Evropi.

 

Treća generacija Ceeda je inače od sredine 2018. godine širom Evrope raspoloživa u hečbek i karavan verziji, kojima se početkom ove godine pridružio i shooting brake ProCeed, kao i sportske varijante GT (Ceed i ProCeed), koji su popravili prodaju porodice Ceed za čak 41 odsto u odnosu na prošlu godinu. Porodica Ceed po očekivanjima pokazaće se još bolje u drugoj polovini godine, jer se do kraja godine očekuje lansiranje novih hibridnih varijanti.

 

U prvih šest meseci ove godine su u Kijinoj fabrici u Slovačkoj, jednoj od najsavremenijih fabrika automobila na svetu, proizvedeno je 180.200 putničkih automobila i 222.000 motora (proizvode ih i za sestrinsku kompaniju Hyundai). Nakon osam godina u aprilu je prestala proizvodnja monovolumena Venga, koji je svoje mesto ustupio novom gradskog krosoveru XCeed. Modeli Sportage, Ceed i Venga u prvom polugodištu našli su svoje kupce u čak 95 zemalja sveta - najpopularniji bili su u Rusiji (16 odsto ukupne proizvodnje), Velikoj Britaniji (15 odsto), a više od 10 odsto izvoza dostigli su i u Nemačkoj.


Ime i prezime
Komentar