Kia pokazala dizajn električne budućnosti

08. Nov 2019

Kia FuturonKia FuturonKia Futuron

Kia Motors pokazala je novo konceptno vozilo Futuron, kupeovski SUV sa pogonom na sva četiri točka (e-AWD), koji najavljuje kako će u skoroj budućnosti da izgleda dizajn električnih automobila.

Koncept Futuron predstavlja moderan i samouveren izgled progresivnog električnog kupeovskog SUV-a, onako kako ga vidi Kia. Samo ime Futuron sastavljeno je od engleskih reči ‘future’ i ‘on’, što znači upaljenu, električnu prirodu budućeg SUV dizajna ove marke automobila.

Dizajnom, koji se zasniva na dinamičnim, čistim linijama, koncept Futuron kombinuje elegantne proporcije sa čistim linijama i površinama. Njegova laka SUV kupeovska karoserija otelotvoruje potpuno električni 4x4 pogon, omotan odvažnom, modernom spoljašnjošću, koja se dobro slaže sa prilagodljivom, visokotehnološkom unutrašnjošću.

Futuron, koji je dizajniran u Kijinom dizajnerskom centru u Južnoj Koreji, upravo je debitovao na međunarodnom salonu u Šangaju, gde posetioci mogu da ga pogledaju do 10. novembra 2019, godine.

Električni SUV kupe sa ‘360-stepenim jezgrom’


Koncept Kia Futuron zasniva se na ‘360-stepenoj’ dizajnerskoj koncepciji koju karakterišu čiste, glatke linije bez nepotrebnih ornamenata. Karoserijske površine stvaraju niz napetih, tečnih linija, koje se okreću, šire i skupljaju oko karoserije. Rezultat je elegantan i aerodinamičan izgled.

Futuron između ostalog odskače i zbog svojih impozantnih proporcija. Njegove dimenzije – dužina: 4.850 mm, visina: 1.550 mm, međuosovinsko rastojanje: 3.000 mm – i viši klirens deluju skladno sa nisko postavljenom karoserijom, što kreira dinamičan, samouveren stav. Poređenja radi navedene su dimenzije Kijinog najvećeg SUV-a, Sorento (dužina: 4.800, visina: 1.690 mm, međuosovinsko rastojanje: 2.780 mm), koji je po dimenzijama mnogo skromniji. Nizak stav SUV kupea ostavlja moćan utisak, koji će možda u skoroj budućnosti da postane prepoznatljiv znak novih modela Kia. Oni će da budu samouvereni, sportski i moderni, ali ujedno i elegantni.

Mreža laserskih radara (LiDAR) za 4. stepen autonomne vožnje


Potpuno električni pogon Futurona omogućava takav oblik. Snažna baterija smeštena je nisko ispod poda kabine i pruža električnu energiju za četiri elektro motora, koji su ugrađeni u točkove. Nizak položaj automobila usklađen je sa niskim težištem i vrhunskim e-AWD sistemom, koji se munjevito odaziva na vozačeve komande.

Futuron, koji je sportski automobil na SUV platformi, svojim udobnim, nazad nagnutim sedištima korisnicima pruža nov način interaktivnog iskustva vožnje, koji je primeren za urbanu sredinu. Različiti elementi konstrukcije i oblika automobila omogućavaju jaku povezanost između vozača i automobila.

Prednji deo karoserije proteže se od poklopca motora gotovo do kabine čime se stvara veza između vozačevog sedišta i puta ispred njega. Krov je neuobičajen, jer ima panoramski prozor u obliku dijamanta sa 360-stepenim jezgrom, što podseća na tradicionalnu predstavu o NLO i letećim tanjirima. Pored pružanja prirodnog svetla u kabini takav krov, koji je produžen do sredine poklopca motora, vozačima omogućava izuzetan pregled puta ispred automobila. Na staklenom krovu je ugrađena mreža laserskih radara (LiDAR), koja spada u 4. stepen autonomne vožnje bez upotrebe ruku i očiju u većini uslova vožnje.

360-stepena tematika očigledna je kod osvetljenja, koje naglašava oštre karakterne crte, koje zaokružuju Futuronovu karoseriju. Ova zabavna i interaktivna funkcija osvetljavanjem se odaziva na pokrete i pomeranje izvan automobila i time dokazuje blisku vezu između automobila i vozača, još pre ulaska u automobil.

Novo ‘tigrovo lice’


Na prednjoj strani Futuron donosi novu modifikaciju ‘tigrovog nosa’, maske motora, koja je duže od deset godina karakteristična za Kijin dizajn. Uz zadržavanje osnovnih principa dizajna - čist izgled sa znakom na sredini - dizajneri su pomerili granice širenjem izgleda prednjeg dela automobila i tako stvorili zadržano, ali dovoljno elegantno ‘tigrovo lice’.

Nov izgled prednjeg dela, sličan onom kod koncepta Imagine by Kia, predstavljenog na ovogodišnjem salonu u Ženevi, najavljuje dizajn budućih električnih modela Kia.

 

Kia FuturonKia Futuron

Prilagodljiv i autonoman prostor u kabini


Konstrukcija električnog pogona i ugradnja sistema 4. stepena autonomne vožnje omogućila je nastanak prostrane i prilagodljive kabine kakvu do sada još nismo videli. Prednja sedišta su napravljena od prilagodljivih materijala i mogu se postave u uspravan ‘vozni’ položaj ili položaj za odmor, kada su nagnuta nazad za odmaranje, što je karakteristično za prvu klasu u avionima. Aktiviranjem Futuronove autonomne vožnje prednja sedišta se nagnu, dok se upravljački obruč pomera prema armaturnoj ploči. Ležeći položaj sedišta smanjuje umor na dužim relacijama.

Jedno od najizrazitijih područja u kabini je kokpit. Grafički korisnički interfejs (GUI) kokpita “iskače” iz vrata na vozačevoj strani i obavija se oko obruča upravljača kao nekakav luk. To spaja instrument tablu direktno sa audio-video ekranom na centralnoj konzoli i povezuje se sa ekranom, ugrađenim na obruču upravljača. GUI interfejs, kojim upravlja tehnologija veštačke inteligencije, prikazuje korisne informacije o autonomnoj vožnji i navigaciji, što omogućava jedinstveno korisničko iskustvo. Završetak luka kokpita sa GUI interfejsom usmeren je prema putu i izgleda kao interaktivno osvetljenje zvezdanog oblaka.

Iako za sad još nije potvrđena masovna proizvodnja Futurona neka njegova rešenja Kia će sigurno da koristi u svojim budućim modelima.


Ime i prezime
Komentar