Kia postiže rekordnu prodaju

18. Oct 2019

Kia prodaja

Kia Motors je prema podacima evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) u zadnjem kvartalu ove godine u Evropi prodala 120.846 automobila, što predstavlja rekordnu prodaju ovog brenda. 

 

Prodaja u odnosu na 2018. godinu veća, tržišni udeo porastao na 3,2 odsto 

Kijina evropska prodaja se do kraja septembra u odnosu na isti period prošle godine povećala za 0,9 odsto na ukupno 389.151 automobil, dok je Kijin tržišni udeo skočio sa 3,1 na 3,2 odsto.

 

Novi XCeed je Kijin odgovor na sve veću pomamu za krosoverima

Emilio Herera, izvršni direktor Kia Motors Europe, kaže: “Naš pristup u predstavljanju brižno osmišljenih novih modela i naprednih elektrifikovanih pogona na tržištu donosi rezultate. Ponuda verzija Ceeda pokazala se vrlo uspešnom, pogotovo nakon što smo lansirali novog XCeeda i ProCeeda. Ujedno naša sve veća ponuda električnih i hibridnih automobila doprinosi prodajnom rastu Kije u Evropi, jer sve više naših kupaca ceni niske operativne troškove i visok kvalitet tih automobila.”

 

Raširena ponuda verzija Ceeda

Treća generacija modela Ceed, koji je kao hečbek i Ceed Sportswagon na tržištu već od druge polovine 2018. godine, nakon toga je obogaćena ovogodišnjim lansiranjem shooting brake ProCeeda i upravo pristiglim krosoverom XCeed. Prodaja Ceedove game sa ukupno prodatih 81.912 primeraka u 2019. godini u odnosu na prošlu godinu povećala se za čak 38,7 odsto. U septembru, prvom mesecu prodaje novog XCeeda, Kia je zabeležila više od 2.400 porudžbina, dok se prodaja ProCeeda povećala za skoro deset puta, sa 1.570 modela druge generacije u 2018. na 15.031 primerak novog ProCeeda u 2019. godini.

 

Sa četiri varijante karoserije Ceeda Kia je nedavno najavila skorašnje lansiranje plug-in hibrida XCeed i Ceed Sportswagon. Pomenuti tandem ekološki prihvatljivijih automobila početkom iduće godine pridružiće se Kijinoj bogatoj ponudi hibridnih i električnih automobila. 

 

Rast prodaje hibridnih i električnih automobila od 22 odsto

Kijina ponuda elektrifikovanih modela doživela je osetan rast potražnje u ovoj godini. Prodaja hibridnih, plug-in hibridnih i električnih vozila porasla je sa 42.676 na 51.880 automobila (+21,6%). Ponudu čine odlazeći model Soul EV i njegov naslednik e-Soul, Optima Plug-in Hybrid (limuzina i karavan) i varijante modela Niro.

 

Prodaja Nira povećala se za čak 32 odsto na 44.949 automobila, prvenstveno zahvaljujući lansiranju unapređenog hibridnog i plug-in hibridnog Nira kao i početku prodaje novog potpuno električnog e-Nira. Kia u narednim mesecima namerava da predstavi elektrifikovane pogone ostalih aktuelnih i budućih modela.

 

Bestseleri i krosoveri

Treći kvartal doneo je još veću popularnost Kijinih uspešnih krosovera. Ukupno je prodaja Stonica (51.143 primerka), Sportaga (93.394), Nira (44.949) i Soula (3.776) – i novog XCeeda, čija prodaja je u septembra tek počela (2.473 primerka) – veća za tri odsto i ukupno je iznosila 195.735 automobila.

 

Kia je rast prodaje zabeležila i kod modela Picanto, koji je posle modela Ceed i Sportage treći najprodavaniji model u Evropi. Picanto je novim varijantama GT-Line i X-Line ove godine našao 59.278 novih kupaca (+3,5% u odnosu na isti period 2018.).


Ime i prezime
Komentar