Kia uvodi tehnologiju aktivnog menjanja brzina

09. Aug 2019

Kia Active Shift

Kijina nova hibridna vozila će kao prva na svetu dobiti tehnologiju aktivnog menjanja brzina (ASC - Active Shift Control). Inovacija, koja je razvijena zajedno sa sestrinskom kompanijom Hyundai, optimizuje efikasno menjanje stepena prenosa nadgledanjem menjanja 500 puta u sekundi, što omogućava precizno prilagođavanje i posledično bržu promenu stepena prenosa. Nova tehnologija najpre će se pojaviti u Kijinim novim hibridnim modelima.

 

Kontrola aktivnog menjanja brzina skraćuje vreme promene stepena prenosa za 30 odsto, nudi zabavniju vožnju i smanjuje potrošnju goriva ASC koristi novi softver logike upravljanja hibridne upravljačke jedinice (HCU - Hybrid Control Unit), koji potom nadgleda elektro motor zbog usklađivanja brzine obrtaja motora i menjača kako bi se smanjilo vreme potrebno za promenu stepena prenosa za 30 odsto. Tehnologija omogućava i uglađeniju promenu brzine.

 

“Razvoj ASC tehnologije, prve ovakve na svetu, važna je inovacija, koja uključuje i precizan nadzor motora automatskog menjača,” rekao je Kyoung Joon Chang, potpredsednik i vođa grupe za razvoj motora u grupaciji Hyundai Motor Group. “To ne samo da će smanjiti potrošnju goriva, nego će i omogućiti zabavnije vozačko iskustvo naših klijenata.”

 

Obični hibridni automobili ne koriste konverter obrtnog momenta za smanjenje potrošnje goriva - konverteri obrtnog momenta tradicionalno gube energiju tokom same promene stepena prenosa. Iako mogu da se pohvale niskom potrošnjom menjački sistemi hibridnih automobila često menjaju brzinu sporije ako moraju da pruže uglađeno delovanje. 

 

Tehnologija ASC omogućava elektro motoru hibridnog automobila da preuzme kontrolu nad promenom brzina upotrebom novog softvera logike hibridne upravljačke jedinice (HCU) kako bi smanjio uticaj sporije promene brzine. HCU prati broj obrtaja menjača (500 puta u sekundi) pomoću senzora postavljenog na elektro motoru i brzo sinhronizuje broj obrtaja menjača sa brojem obrtaja motora.

 

Sinhronizacijom se vreme promene brzine skraćuje za 30 odsto, sa 500 na 350 milisekundi. To ne samo da poboljšava ubrzanje i smanjuje potrošnju goriva hibridnog automobila nego i poboljšava izdržljivost menjača zahvaljujući manjem trenju prilikom promene stepena prenosa.

 

Kia se u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući svojoj bogatoj ponudi hibridnih automobila susreće sa sve većom potražnjom za ovakvim modelima.

 

U prvih šest meseci ove godine prodaja Kijinih električnih automobila se sa 27.671 u 2018. godini povećala na 38.173 modela, što je povećanje od čak 38 odsto. Ponuda između ostalog uključuje modele kao što su Niro (u ponudi kao hibrid, plug-in hibrid i potpuno električni) i Optima Plug-in Hybrid, raspoloživa kao limuzina ili karavan.


Ime i prezime
Komentar