Kijinom dizajnu tri nagrade Red Dot

29. Mar 2019

Kia Ceed
Kija je ostvarila novu pobedu na prestižnom takmičenju za dizajnerske nagrade Red Dot. Nova, treća generacija modela Ceed, koji se prodaje samo u Evropi, nagrađena je Red Dot nagradama za sve tri varijante karoserije.

To je već druga trostruka pobeda zaredom u oštroj konkurenciji, pri čemu su Kijini modeli početkom ove godine osvojili i tri prestižne dizajnerske nagrade iF Design 2019.

Najnovije dostignuće ojačava ugled Kije kao prvoklasnog proizvođača automobila, koje između ostalog odlikuje i vrhunski dizajn. Za njega je više od dekade zadužen Piter Šrajer, predsednik dizajna i glavni dizajner u korporaciji Kia Motors. Južno Korejanci su inače svoju prvu nagradu Red Dot osvojili 2009. godine za model Kia Soul, a od tada se broj nagrađenih modela Kija povećao na 24.

Najnovija priznanja dobile su sve tri varijante karoserije modela Ceed: hatchback sa petoro vrata Ceed, karavan Ceed Sportswagon i novi shooting brake ProCeed.

Treća generacija Kie Ceed je blago promenila ime (pre Kia cee'd), ali ne i značenje. Kao i originalni model iz 2007. godine i novi Ceed je kompaktni automobil sa potpuno evropskim poreklom (Community of Europe, with European Design). Novi Ceed je nastao u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu, pod vođstvom Pitera Šrajera i Gregorija Gijoma, vođe Kijinog evropskog dizajna. Ceed je konstruisan i razvijen u Kijinom istraživačko-razvojnom centru u nemačkom Rüsselsheimu, a sve tri varijante proizvode se u fabrici u slovačkom gradu Žilina.
   
Porodicu modela Ceed karakterišu čiste, ravne linije, koje su inspiraciju našle u fastback sportskoj limuzini Kia Stinger, koja je 2018. godine takođe osvojila nagradu Red Dot. Ceed sa petoro vrata je širi i niži od prethodnika, kabina je pomaknuta nazad prema zadnjem kraju automobila za više sportski izgled i oblik. Gledajući iz profila C stub karakteriše gornja linija okvira prozora u obliku polumeseca.

Ceed Sportswagon u svoju kategoriju donosi više prostora nego ikada pre: model je sada duži i nudi više prostora u prtljažniku (625 litara) od svojih konkurenata, čak i više od predstavnika iz D kategorije. Svojim pametno osmišljenim proporcijama i dinamičnim novim dizajnom Ceed Sportswagon više je sportski od svojih prethodnika.
   
Novi ProCeed donosi potpuno novi izgled Kije, a ujedno je i prvi shooting brake nekog masovnog proizvođača automobila. ProCeed spaja elegantan dizajn sa prostranošću i svestranošću karavana, a istovremeno odskače od svoje »braće« zbog jedinstvene pojave i dimenzija. ProCeed je visinom od 1.422 mm najniži u kategoriji porodičnih automobila. Element, koji ga najbolje karakteriše je sasvim sigurno dinamična linija krova, koja se završava padajućim zadnjim vetrobranskim staklom. Atraktivan dizajn je pogotovo primetan pozadi, gde osvetljena linija, koja spaja zadnja LED svetla ProCeedu daje jedinstven svetlosni pečat.

ProCeed i Ceed su raspoloživi i u snažnoj GT verziji, koju pokreće 1.6 T-GDI benzinski motor od 204 konjske snage. Ceedova porodica kupcima nudi čak šest ekološki prihvatljivijih benzinskih i dizel motora, koji ispunjavaju najstroži emisioni standard Euro 6d-TEMP. Širok izbor najnovijih tehnologija između ostalog kao opciju nudi sistem za održavanje automobila na voznoj traci (2. stepen autonomnih automobila) i grejanje čitavog vetrobranskog stakla.
   
Dizajnerski centar Severni Ren-Vestfalija još od 1955. godine dodeljuje nagrade Red Dot, koje su postale jednim od najprestižnijih dizajnerskih nagrada na svetu. Žiri čini 40 međunarodnih stručnjaka, koji dolaze iz redova nezavisnih dizajnera, profesora dizajna i novinara.

Nagrade Red Dot dele se u tri kategorije (dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i dizajnerski koncept), koje žiri ocenjuje na osnovu kriterijuma kao što su inovacije, kvalitet, funkcionalnost i ekološka prihvatljivost. Ove godine su kompanije iz 55 zemalja prijavile čak 5.500 proizvoda.

Svečana dodela Red Dot nagrada biće održana 8. jula 2019. godine u nemačkom gradu Essen, u operskoj kući Aalto, koju je osmislio Alvar Aalto, čuveni finski arhitekt i dizajner.


Ime i prezime
Komentar