Mercedes-Benz GLC i GLE na snegu

08. Nov 2016

Mercedes-Benz terenska vozila

Kompanija Star Import, generalni distributer za Mercedes-Benz u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini organizovala je regionalni 'Off-Road' trening za predstavnike medija i klijente od 03-06. novembra na snegom prekrivenoj Jahorini.

Učesnici treninga mogli su da uživaju u raskošnoj prirodi Jahorine i da testiraju Mercedes-Benz terenska vozila - GLC, potpuno novi model GLC Coupe, GLE, GLE Coupe, GLS i već legendarnu G-Klasu. Sneg je doprineo idealnim uslovima za 'Off-Road' avanturu i prvo druženje sa potpuno novim modelom GLC Coupe. Ovaj model spaja mogućnosti SUV vozila i dinamičnog kupea srednje veličine. 4MATIC neprestani pogon na sva četiri točka uz 9G-Tronic devetostepeni automatski menjač sa lakoćom kombinuju vrhunski komfor vožnje sa zavidnim terenskim sposobnostima.

Trening je započeo od Hotela Termag i preko uzbudljivih starih planinskih puteva koji su doneli posebnu dozu adrenalina sve do najvišeg vrha, Ogorelice koja se nalazi na 1.916 metara nadmorske visine. Tokom vožnje, a posebno na samom vrhu svi su mogli da uživaju u dalekim i prekrasnim vidicima i snegom pokrivenim obroncima, raznovrsnom florom i faunom i da se uvere da je Jahorina jedna od lepših planina na ovim prostorima.

 

Mercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozila


Pored novog GLC Coupe modela, najveću pažnju privukli su najluksuzniji model GLS i najrobusniji model G-Klasa. Mercedes-Benz GLS je bio u snažnijoj 400 4Matic verziji sa trolitarskim V6 motorom od 333 konjske snage, dok je najsnažniji model na testiranju bila G-Klasa 387 konjskih snaga. Poseban utisak na sve učesnike pored nenadmašnih terenskih sposobnosti kod G-Klase imao je karakteristični zvuk V8 motora.

U drugom delu programa, detaljno je predstavljen model GLC Coupe i 4Matic pogon. Spoljašnjom dužinom od 4,73 metra, visinom od 1,60 metara i međuosovinskim rastojanjem od 2,87 metara, GLC Coupé ima dinamičan i kompaktan izgled. To čini ovaj kupe gotovo osam centimetara dužim i oko četiri centimetra nižim od višenamenskog GLC modela, sa kojim deli osnovnu arhitekturu. Jasna i već ustaljena oznaka 4Matic odnosi se na Mercedes-Benz modele sa pogonom na svim točkovima.

Mercedes-Benz je vodeći brend kada je reč o pogonu na svim točkovima i zbog toga će 4Matic u budućnosti imati još značajniju ulogu u portfoliju modela ovog nemačkog proizvođača.

Događaj su vodili profesionalni instruktori vožnje iz Mercedes-Benz Trening Centra i prodajnog tima kompanije Star Import kroz specijalno pripremljene rute u strogo kontrolisanim uslovima sa najvećim stepenom bezbednosti.

Mercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozila

 


Spoj efikasnosti i performansi


Prvi put u istoriji svojih SUV modela, Mercedes-Benz nudi Plug-In hibridni model, GLE 500 e 4Matic, koji spaja maksimalnu efikasnost sa izvanrednim performansama. Ovaj multitalentovani automobil nadmašiće već niske vrednosti potrošnje goriva koje je ostvario šampion efikasnosti GLE 250 d sa četvorocilindarskim dizel motorom, postižući pritom performanse modela sa V8 motorom. Prednosti novog GLE takođe obuhvataju najbolje upravljanje na putu i u terenskim uslovima, neverovatnu prostranost i visok nivo aktivne i pasivne bezbednosti. SUV modeli visokih performansi kao što su Mercedes-AMG GLE 63 4MATIC i GLE 63 S 4Matic deo su GLE porodice.

 

Mercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozila

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozila


„Poslednja reč tehnike i tehnologija efikasnog pogona, zajedno sa vrhunskim kvalitetom vožnje, univerzalnost i robusnost tipična za SUV vozila – to su sve elementi koji čine novi GLE i vode ovaj najprodavaniji model ka uspehu“, ovim rečima Ola Källenius, član upravnog odbora Daimlera AG, Mercedes-Benz Automobila, opisao je najnovijeg člana porodice SUV modela Mercedes-Benza. Bezbednost bez premca i visok nivo dinamike u vožnji, kako na putu, tako i u terenskim uslovima, još neki su od kvaliteta ovog prvoklasnog SUV modela. Uz to, GLE nas oduševljava i revolucionarnim pomoćnim sistemima, devetostepenim 9G-Tronic automatskim menjačem i inovativnim Dynamic Select kontrolnim sistemom za dinamičko upravljanje, koji već u standardnoj specifikaciji nudi brojne pogonske programe i opcije za terensku vožnju.

Dizajn bez greške sa već prepoznatljivim C-stubom i adaptibilnost unutrašnjosti čija je udobnost na nivou luksusznih limuzina dodatno obogaćuju iskustvo koje pruža Mercedes-Benz GLE. „Često kopirana M-Klasa kojoj je retko koji model mogao da parira, započela je priču prvoklasnih SUV modela još 1997. i našla se među najuspešnijim modelima na svetu. Predstavljanjem modela GLE biće premašena cifra od 1,6 miliona“, objasnio je Källenius. „Nudimo automobil sa pravim performansama koji će goditi ukusu svakog pojedinca u sve većem segmentu SUV modela“.
 

Mercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozila


Dizel i hibridni pogon: sinergija efikasnosti i uživanja u vožnji

Pored atraktivnog dizajna, različitih iskustava u vožnji koja pruža Dynamic Select i pomoćnih sistema koje smo upoznali kod E i S-Klase, GLE nas zadivljuje i širokom ponudom motora. Pet podjednako efikasnih i moćnih pogonskih agregata sa četiri, šest ili osam cilindara obuhvaćeni su ponudom. Posebno mesto ima četvorocilindarski dizel model GLE 250 d sa snagom od 150 kW (204 KS) koji pruža vrhunske performanse sa najnižom potrošnjom goriva za ovu klasu vozila. Ovo je prvi serijski SUV model na svetu sa konvencionalnim pogonom čija je emisija svega 140 g CO2/km (5,4 l/100 km).


Najmoderniji BlueDirect V6 i V8 benzinski motori


Moćni GLE 500 4MATIC, sa twin-turbo V8 motorom sa direktnim ubrizgavanjem, snage 320 kW (435 KS) i maksimalnog obrtnog momenta od 700 Nm, spaja vrlo atraktivne performanse sa visokim stepenom uglađenosti ovih motora. GLE 400 4MATIC pokreće twin-turbo V6 motor sa direktnim ubrizgavanjem i ima snagu od 245 kW (333 KS) i obrtni moment od 480 Nm pri 1.400 obrtaja, pri čemu je potrošnja 8,8 l/100 km i emisija gasova 209 g CO2/km.

 

Mercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozila

Mercedes-Benz motori

 

 

Popularni V6 dizel motor – novi 9G-Tronic

Pored ništa manje efikasnog i snažnog četvorocilindarskog dizel motora za modele GLE 250 d i GLE 250 d 4Matic koji ima snagu od 150 kW (204 KS), već dokazani dizel V6 motor snage 190 kW (258 KS) sa moćnim obrtnim momentom od 620 Nm dostupan je za model GLE 350 d 4matic. Preduzete su mere koje su omogućile da se smanji potrošnja goriva u odnosu na prethodni model za oko 9 posto, i to na 6,4 l/100 km (kombinovani NEDC – novi evropski ciklus vožnje). Poboljšanja obuhvataju pre svega modifikovanu jedinicu za kontrolu rada motora sa kontrolom sagorevanja koja posebno prilikom faze zagrevanja reguliše ubrizgavanje dizela u svakom cilindru u zavisnosti od vazduha koji se koristi za sagorevanje. Mere za smanjenje emisije i potrošnje goriva takođe obuhvataju optimizovani turbokompresor, prerađeni EGR ventil i novu rotacionu pumpu za ulje koja se prilagođava uslovima korišćenja.


Mercedes-Benz terenska vozila

Mercedes-Benz


Dolaskom nove generacije GLE, svi dizel modeli biće standardno opremljeni devetostepenim 9G-Tronic automatskim menjačem, a prvi put kao opcija u ponudi će biti i reduktor za terensku vožnju i međuosovinska blokada diferencijala. Menjač dolazi sa novim tipom konvertora obrtnog momenta koji ima visoku efikasnost od 92 posto i veliki raspon od 9,15 u svih 9 brzina. Oba konvertora doprinose visokoj energetskoj efikasnosti GLE modela. Dvostruki torzioni prigušivač sa centrifugalnim klatnom i blokada konvertora obrtnog momenta sa povratnom oprugom omogućavaju uglađenu vožnju po kojoj je ovaj brend poznat. U zavisnosti od opcije izabrane pomoću Dynamic Select kontrolnog sistema za dinamičko upravljanje, 9G-Tronic nas zadivljuje velikim stepenom agilnosti i poslušnosti, ali i staloženim radom. U okviru ovog procesa, potencijal novog menjača maksimalno je iskorišćen. Impresivna je njegova mogućnost brze promene stepena prenosa, pri čemu je svaka promena savršena i omogućava energičnu vožnju, dok na drugoj strani promena brzine može biti jedva primetna tokom ugodnog krstarenja putem, a svakako nas zadivljuju i strategija promene stepena prenosa koje omogućuju bolje prianjanje u terenskim uslovima.

 


Mercedes-AMG GLE 63 i GLE 63 S

Novi Mercedes-AMG GLE 63 4Matic sada je jači i atraktivniji nego ikad sa proširenom ponudom modela i većom snagom. Po uvođenju novih naziva modela, naslednik uspešnog Mercedes-Benz ML 63 AMG modela sada se zove Mercedes-AMG GLE 63. AMG-ov 5,5-litarski twin-turbo V8 motor još je snažniji nego ranije: pored osnovne varijante snage 410 kW (557 KS), postoji i izrazito sportski S-model koji ima snagu 430 kW (585 KS).

Mercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozila

 


Dynamic Select u kombinaciji sa „off-road“ programima vožnje


Dynamic Select kontrolni sistem za dinamičko upravljanje novog modela GLE nudi do šest programa vožnje. Pored već ustanovljenih podešavanja Individual, Komfor, Klizav teren i Sport, kod 4Matic modela vozač može izabrati i dodatno podešavanje Terenska vožnja za blage terenske uslove pomoću dugmeta Dynamic Select na centralnoj konzoli. Sistem kontinuiranog pogona na svim točkovima 4Matic koji pruža
izbalansiranu podelu obrtnog momenta 50:50 između prednje i zadnje osovine daje osećaj bezbednog, uravnoteženog i sportskog upravljanja.Stabilan spoj: Airmatic ADS i Active Curve System

Pored revolucionarne konfiguracije pogonske grupe, Airmatic vazdušno oslanjanje sa novim podešavanjima i ADS varijabilnim sistemom prigušenja garantuju izuzetno stabilnu vožnju. Ovaj sistem prilagođava svoje prioritete u zavisnosti od izabrane opcije u sistemu Dynamic Select. Sport pruža izuzetnu lateralnu dinamiku sa najboljim mogućim kvalitetom vožnje. Sa druge strane, opcija Komfor pruža maksimalni kvalitet vožnje sa najboljom mogućom dinamikom.

Kod modela GLE 350 d 4Matic, GLE 400 4 Matic i GLE 500 4 Matic, Active Curve System, sistem za stabilizaciju lateralnog naginjanja, može se kombinovati sa paketom Airmatic sa vazdušnim oslanjanjem i ADS sistemom ili sa paketom Off-Road Engineering. Veći komfor u vožnji u krivinama i na pravim delovima puta, kao i bolje karakteristike vožnje u terenskim uslovima takođe su deo prednosti koje donosi Active Curve System. Svi modeli sa četvorocilindarskim i šestocilindarskim motorima u okviru standardne opreme imaju čelično vešanje Agility Control.
 

Mercedes-Benz terenska vozila

Mercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozila

 


Kompletna standardna oprema, atraktivni paketi opreme


Veliki deo standardne opreme novog GLE zasniva se na prethodnom modelu, s tim da je dopunjena novim pomoćnim sistemima kao što su Crosswind Assist i Collision Prevention Assist Plus. ECO start/stop funkcija, funkcija Dynamic Select na centralnoj konzoli, redizajnirani multifunkcionalni upravljač, kao i info-audio sistem Audio 20 CD sa displejom od 7 inča i komunikacioni modul za korišćenje Mercedes-Benz „connect me“ servisa takođe su deo standardne opreme.


Mercedes-Benz tehnika

Mercedes-Benz terenska vozila

 


„G“ dolazi na prvo mesto: nova nomenklatura za SUV modele


Mercedes-Benz je napravio novu podelu u okviru svoje SUV ponude. Multifunkcionalni automobili za sve namene sada imaju u svom nazivu G kao podsećanje na legendarnu G-Klasu. Naziv uvek predstavlja akronim sastavljen od tri slova. Iza G uvek ide L, a treće slovo olakšava orijentaciju u ponudi SUV modela, a zasniva se na ponudi putničkih automobila Mercedes-Benza. Konkretno, ovaj novi način formiranja imena modela dovodi nas do sledeće nomenklature za SUV modele i terence, kojima jedna jedina legendarna G-Klasa svojom neizmenjenom oznakom modela daje posebno mesto, kao prethodnik svih modernih SUV modela.

Mercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozila

 


Mercedes-Benz SUV nomenklatura

Kada je reč o nomenklaturi SUV modela, kao svojevrsni omaž legendarnoj G-Klasi, svi SUV modeli imaju u svom nazivu „GL“ kao prva dva početna slova. „G“ u ovom slučaju označava poreklo automobila. „L“ je slovo koje stalno figuriše kroz Mercedes-Benz istoriju. Zatim sledi treće slovo koje ukazuje na vezu sa odgovarajućom osnovnom serijom modela:

GLA = GL A-Klasa
GLC = GL C-Klasa; prethodno GLK
GLC Coupe = GL C-Klasa Coupé
GLE = GL E-Klasa; prethodno M-Klasa ili ML
GLE Coupé = GL E-Klasa Coupé
GLS = GL S-Klasa; prethodno GL
G = bez izmena

Mercedes-Benz 4ETS

Mercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozila

Mercedes-Benz - Cenovnik

 

Mercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozilaMercedes-Benz terenska vozila

Mercedes-Benz terenska vozila EuroNCAP test


Ime i prezime
Komentar