Mercedes-Benz GLE Coupe još više luksuza

28. Aug 2019

Mercedes-Benz GLE CoupeMercedes-Benz GLE Coupe

 

Novi Mercedes-Benz GLE Coupé, kao i njegova AMG verzija, usklađuju sportski duh i eleganciju sa inženjerstvom novog velikog premijum SUV modela brenda Mercedes-Benz. Prilikom uvođenja na tržište model će pokretati snažni dizel motor sa šest cilindara sa oznakama 350 d i 400 d (kombinovana potrošnja goriva 8.0-7.5 l/100 km, kombinovana CO2 emisija 221-197 g/km). Zajedno sa novim 4MATIC sistemom koji obezbeđuje obrtni moment u skladu sa potrebama i sa 60 mm kraćim međuosovinskim rastojanjem u odnosu na GLE SUV obezbeđuje se prijatan doživljaj vožnje. Benzinska verzija biće dostupna prilikom uvođenja na tržište u obliku modela Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé (kombinovana potrošnja goriva 9.3 l/100 km, kombinovana CO2 emisija 212 g/km). Pripreme su u toku za plug-in-hibrid verziju sa praktičnim dometom i nultom lokalnom emisijom baš kao i kod modela GLE SUV.

 

Mercedes-Benz GLE Coupe, kao i AMG verzija, biće premijerno predstavljeni javnosti na predstojećem Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu (12.-22.9.2019.). Ovi modeli u prodajne salone trebalo bi dastignu na proleće 2020. godine. 

 

Pregled izuzetnih detalja modela Mercedes-Benz GLE Coupe

 

Spoljašnji dizajn stavlja jak naglasak na eleganciju i sportski duh tipičan za kupe automobile. 

Poboljšana aerodinamika obara otpor vazduha za devet odsto u poređenju sa prethodnim modelom, uz istu čeonu površinu automobila. 

Vozni sistem automobil sa opcionim Airmatic vazdušnim sistemom oslanjanja ili E-Active Body Control aktivni sistem oslanjanja koji radi na 48 V ispunjavaju i najoštrije zahteve po pitanju dinamike i komfora u vožnji na putu i van njega. Automobil je posebno podešen da obezbedi bolje dinamičke karakteristike kroz direktniji prenosni odnos u odnosu na druge automobile iz ove modelne serije.

Unutrašnjost svojim modernim luksuzom i sportskom prirodom nudi više komfornog prostora u odnosu na prethodnika.

Najnovija generacija MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotainment sistema ugrađena je u automobil, uključujući i intuitivnu strukturu rada i brilijantnu grafiku sa visokim kvalitetom grafike. 

Novi linijski dizel agregat Mercedes-Benz sa šest cilindara nudi obilje snage i komfora u vožnji.

 

Novi  GLE Coupé je dobar primer Mercedes-Benz strategije pristupa kupcima u premijum SUV  segmentu na ciljani način. Počev od relativno male niše segmenta, segment SUC vozila, tj. SUV coupé-a, razvio se u trend unutar trenda za veoma kratko vreme. Obnavljanjem premijum porodice SUV vozila, Mercedes-Benz takođe postavlja u GLE Coupé nova tehnološka rešenja.

 

"GLE Coupé usklađuje impozantnu snagu off-road automobila sa emotivno privlačnim sportskim duhom i elegancijom kupea", reči su Gordena Wagener, glavnog dizajnera kompanije Daimler AG. "Dizajn idiom smanjenog obima, svojom osećajnošću u kombinaciji sa ekstremnim proporcijama stvara jedinstvenu dizajnersku poruku." 

 

Kao i kod modela GLE i GLS, i ovaj član porodice velikih SUV vozila proizvodi se u fabrici Tuscaloosa, Alabama.  Računajući GLE, GLE Coupe i GLS, Mercedes-Benz danas nudi ukupno osam SUV modela GLA, GLC, GLC Coupé, G-Klasa i novi GLB. Sa trenutnim učešćem od oko 33 odsto u ukupnoj prodaji vozila SUV vozila predstavljaju jedan od glavnih nosećih stubova u Mercedes-Benz portfoliju proizvoda i značajno doprinose rastu brenda. Do danas, više od šest miliona kupaca širom sveta se odlučilo za Mercedes-Benz SUV vozila.

 

Novi GLE Coupé dug je 4.939 mm i širok 2.010 mm (39 mm duži i 7 mm širi od prethodnika). Međuosovinsko ra stojanje je povećano za 20 mm u poređenju sa prethodnim modelom, ali je i dalje za 60 mm manje u odnosu na GLE, što doprinosi boljem sportskom ponašanju automobila kao i njegovom atraktivnijem izgledu. Proporcije stoga naglašavaju dinamičnost modela GLE Coupé. 

 

Izgled prednjeg dela kombinuje karakteristike Mercedes-Benz SUV porodice vozila sa jasnim kupe atributima: dijamantska maska hladnjaka sa jednom lamelom pokazuje pripadnost ostalim kupe modelima u portfoliju brenda Mercedes-Benz. Otvori na lameli u isto vreme definišu SUV karakter, kao i ukrasna hromirana zaštita voznog sistema visokog sjaja ispod prednjeg branika. AMG Line opremom maska hladnjaka se proširuje u prepoznatljiv A oblik, dok su iglice u masci hladnjaka naglašene hromiranom gornjom površinom.

 

Glavna svetla u standardnoj opremi su izvedena kao potpuno LED svetla.

 

Vetrobransko staklo napred pod manjim uglom ne samo da čini da automobil izgleda dinamičnije, već se takođe bolje uklapa u liniju krova koja pada ka nazad i doprinosi utisku harmonične elegancije. Ispod kabine bočna strana je stilizovana meko i sa naglaskom na površine i efikasno naglašava točkove u ravni bokova vozila (19 to 22 inča). Crne plastične zaštite na koševima točkova (kod AMG Line opreme u boji karoserije) i opcioni pragovi naglašavaju njegov SUV karakter.

 

Dinamičnost kupe linije posebno je upečatljiva u dizajnu zadnje strane automobila. Ispod C-stuba jaki bokovi se šire iz tela automobila, počev od zadnjih vrata obuhvatajući i zadnju svetlosnu grupu. Zajedno sa tankim i izduženim zadnjim svetlima naglašava se širina zadnjeg dela automobila. Nezavisna dvodelna zadnja svetla odgovaraju karakteru automobila po danu i noću i uklapaju se u dizajn Mercedes-Benz SUV zadnje svetlosne grupe svojim prepoznatljivim zaobljenim uskim okvirom. Ravan prelaz poklopca prtljažnika u branik i nosač tablice u braniku iznad hromirane zadnje ukrasne zaštite voznog sistema visokog sjaja i integrisanih ukrasnih elemenata  kompletiraju sintezu kupea i SUV-a. 

 

Unutrašnjost novog modela GLE Coupé deli brojne zajedničke karakteristike sa drugim modelima u novoj premijum-SUV porodici sa jasnim naglaskom na sportskom aspektu. Moderni kokpit sa dva velika ekrana dijagonale 12.3 inča /31.2 cm i upadljivo oblikovana komandna tabla, horizontalno podeljena ukrasnim elementom koja se glatko i bez prekida utapa u oplatu vrata, izgleda poznato. Gornja površina je pokrivena Artico veštačkom kožom u standardu kod GLE Coupé-a. Sportski duh je naglašen zahvaljujući sportskim sedištima koja su deo standardne opreme i koja pružaju izuzetno dobru bočnu podršku telu putnika sa Artico presvlakama i novim sportskim upravljačem presvučenim Nappa kožom, što je takođe deo standardne opreme.

 

SUV osećaj je obezbeđen dizajnom centralne konzole koja je visoka sa upečatljivim ručicama za držanje. Visok kvalitet stilizacije i obrade svih površina u unutrašnjosti automobila kao i impresivna ergonomija prenose utisak modernizma i luksuza. Naravno, postoje i obimne opcije za individualizaciju u izboru dekorativnih opcija i materijala, koji mogu da podignu standardno sportski dizajn GLE Coupé-a na potpuno nov nivo i ujedno demonstriraju kvalitet ručne izrade originalnih luksuznih proizvoda. Presvlake sedišta u kombinaciji koža/nappa kao i oplate vrata u kombinaciji boja “classic red/black” ekskluzivno su dostupne za coupé.

 

Linija kupea sa četvoro vrata je uže kreirana nego na modelu GLE kako bi se dobilo primetno više prostora u odnosu na prethodni model, čime se obezbeđuje dovoljno prostora i komfora za pet putnika. Razlog za ovo je međuosovinsko rastojanje manje za 60 mm u odnosu na GLE, ali je u isto vreme i 20 mm veće u odnosu na prethodni model i ova razlika je upravo razlog zbog koje putnici imaju više komfora po pitanju sedenja i prostora za noge. Dimenzije ulaza su uvećane za 35 mm. Novi član porodice SUV vozila nudi unapređenje unutrašnjih dimenzija na mnogim mestima, zahvaljujući čemu se dobija značajno bolji osećaj prostranosti. Kapacitet odeljaka za odlaganje sitnica je uvećan na ukupno 40 litara. Ukupna vidljivost je unapređena uz opcioni klizni krovni panel koji je takođe još veći nego ranije.

 

Prtljažnik je veoma obiman sa svojih 655 litara i svoj sadržaj prikriva iza visoko kvalitetnog, preklopnog i uklonjivog pokrova koji se postavlja pomoću magneta. Naslon sedišta koji može da se preklopi u odnosu 40:20:40 povećava kapacitet prtljažnika na čak 1.790 litara - 70 litara više u odnosu na prethodni model i reper u svojoj klasi. Zahvaljujući ovoj funkciji povećava se maksimalna dužina tereta na do dva metra i uz minimalnu širinu od 1.080 mm ukoliko je neophodno - što je unapređenje od 87 mm po dužini i 72 mm po širini u odnosu na prethodni model. Utovarna ivica je nešto viša u odnosu na konvencionalni SUV - ali i u ovom slučaju je GLE Coupé za oko 60 mm bolji od prethodnog modela, dok kada je opremljen Airmatic sistemom zadnji deo automobila može da se spusti do 50 mm pritiskom na taster.

 

Sportski standardi novog Mercedes-Benz GLE Coupé u fokusu drže doživljaj vozača i sasvim su jasni kao i gama motora. Osnovni motor prilikom uvođenja na tržište je linijski turbo punjeni dizel motor sa šest cilindara u dve verzije. 

 

Oba modela kojima snagu obezbeđuje dizel motor OM656 u GLE Coupé pripadaju aktuelnoj porodici linijskih šestocilindariskih motora. Ovaj motor dolazi u dve verzije snage i to kao GLE Coupé 350 d 4MATIC snage 200 kW (272 KS) i 600 Nm (kombinovana potrošnja goriva: 8.0-7.5 l/100 km; kombinovana CO2 emisija: 211-197 g/km) i kao model GLE Coupé 400 d 4MATIC snage 243 kW (330 KS) uz  obrtni moment od 700 Nm (kombinovana potrošnja goriva: 8.0-7.5 l/100 km; kombinovana CO2 emisija:  212-198 g/km). Kod obe verzije, snažni motor već sada ispunjava Euro 6d standarde (RDE/Real Driving Emissions Step 2) čak i u zahtevnim situacijama.

Ovo se postiže pored ostalog i primenom dodatnog selektivnog katalitičkog reduktora (SCR) sa katalizatorom za prihvat viška amonijaka (ammonia slip catalyst - ASC) u izduvnom sistemu GLE Coupé-a. Ovim se omogućava doziranje AdBlue® agensa koje je gotovo u potpunosti odgovarajuće individualnim karakteristikama SCR konverteru razbija i obezbeđuju se čisti izduvni gasovi. 

 

Novi GLE Coupé poseduje najnoviju generaciju Mercedes-Benz pomoćnih sistema za vožnju koji pružaju podršku vozaču. Ovo rezultira izrazito visokim nivoom aktivne bezbednosti. Kao deo standardne opreme GLE Coupé se može pohvaliti Active Braking Assist sistemom, koji može pomoći u sprečavanju naletanja na drugo vozilo tokom vožnje kao i u situacijama sa pešacima ili vozilima koja prelaze ulicu.


Ime i prezime
Komentar