Mercedes-Benz prekida proizvodnju limuzina

27. Jul 2020

Mercedes-Benz  - proizvodnja limuzine A Classe
Mercedes-Benz odlučio je da prekine proizvodnju limuzina u pogonima u Severnoj Americi zbog smanjene potražnje za ovim segmentom automobila u poređenju sa povećanom potražnjom popularnih krosovera.

U duhu poslovne optimizacije i smanjenja troškova, Daimler je odlučio da njegovi severnoamerički proizvodni pogoni više neće proizvoditi modele limuzina A i C klase. Trenutno se limuzina C klase proizvodi u proizvodnom pogonu Tuscaloosa u Alabami, dok verzije limuzina A klase dolaze iz fabrike Akuascalientes u Meksiku. U budućnosti se očekuje da će se limuzine C klase, namenjene prodaji na američkom tržištu, uvoziti, jer se njihova proizvodnja trenutno odvija u Bremenu, Nemačka, a njihova proizvodnja uskoro će da počne u Južnoj Africi i Kini.

Prema sadašnjim planovima, proizvodno postrojenje Tuscalosa u Alabami nastaviće da proizvodi gamu hibrida GLE, GLE Coupe i GLS, a novi električni krosover proizvodiće se najverovatnije u istoj fabrici, pošto je u blizini izgrađena nova fabrika baterija. Očekuje se da će se meksička fabrika Aguascalientes i dalje fokusirati prvenstveno na proizvodnju modela GLB.

Tačan datum prestanka proizvodnje limuzina još nije poznat, ali pretpostavlja se da bi to trebalo da se poklopi sa predstavljanjem obnovljene C klase sledeće godine.

Daimler takođe razmišlja o prodaji proizvodnih pogona u Brazilu i prodaji Hambacha u Francuskoj, gde se proizvodi Smart fortwo, jer će u budućnosti proizvodnja da se odvija u Kini u saradnji sa domaćim proizvođačem automobila Geely.

Daimler je u drugom kvartalu ove godine objavio operativne gubitke u iznosu od 1,68 milijardi evra, što je ipak nešto bolje od očekivanih gubitaka od 2,07 milijardi evra, ali su primorani da počnu da smanjuju troškove kako bi stabilizovali poslovanje. Mercedes-Benz je u prvih šest meseci ove godine prodao oko 870.000 automobila, što je 19 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Pretrpeli su još veći pad prodaje u oblasti komercijalnih vozila, gde je prodaja opala za čak 38 odsto.


Ime i prezime
Komentar