Mercedes-Benz uvodi pametan volan

12. May 2020

Mercedes Benz E-Klasa - volan
Mercedes-Benz je za osveženu E-klasu pripremio još jednu novinu koja se odnosi na rad delimično autonomnih sistema. U pitanju je pametni volan koji ima dvostepeni senzor smešten u kolu upravljača.

Do sada su se takvi sistemi oslanjali na fizički otpor ili korekcije smera vožnje od strane vozača. Svaki sistem ima svoj set takozvanog neodazivanja vozača, u kojima je delimično automatski sistem aktivan. Većina automobila, uključujući i stariji Mercedes E-klase, zahtevao je malo pomeranja upravljača s vremena na vreme, kako bi sistem otkrio da je vozač aktivan. Dakle, vozač je i dalje morao da ima kontrolu nad volanom, čak i ako je put savršeno prav.

Za osveženu E-klasu, Mercedes-Benz je pronašao način da po ovom pitanju dodatno rastereti vozača. Naime, širom obruča upravljača ugrađeni su savatljvi senzori koji detektuju fizičku prisutnost ruke na obruču. To znači da delimično automatski sistemi u osveženoj E-klasi neće zahtevati aktivnu aktivnost vozača, već samo pasivne aktivnosti.

Premda veruje u svoj sistem Mercedes-Benz ne oslobađa vozača od odgovornosti koju svi proizvođači od samog početka nameću automobilistima koji koriste takve poluautomatske pomoćnike u vožnji.

Ovo nije jedina novost na upravljaču u osveženoj E-klasi, jer su savitljivi tasteri zamenili i onih nekoliko fizičkih koji su već postojali na volanima pre obnove. To znači da će u novom modelu sve funkcije upravljanja da se obavljaju preko polja osetljivih na dodir.

Novi volan dostupan je u luksuznim, sportskim i supersport verzijama Mercedes-Benza, zavisno od izbora opreme i pogonskih agregata.


Ime i prezime
Komentar