Mercedes-Benz Vision AVTR Concept korak u budućnost

22. Jan 2020

Mercedes-Benz Vision Avtr Concept Mercedes-Benz Vision Avtr Concept

Ola Kallenius, predsednik uprave Daimler AG i Mercedes-Benz AG, predstavio je u Las Vegasu na sajmu Consumer Electronics Show (CES) vizionarski konceptni automobil zajedno s Jamesom Cameronom, direktorom i autorom Avatara.

„Mercedes-Benz je oduvek bio brend tehnologije i luksuza, a vreme je da luksuz i održivost spojite još bliže zajedno. Jer za nas to dvoje nisu protivrečnost.”, rekao je Ola Kallenius u svom govoru o održivom modernom luksuzu i sledećem poglavlju razvoja autoindustrije pred oko 2.000 gledalaca u pozorištu Park Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) u Las Vegasu.

„Ne samo da je lepo dizajniran, nego će da stvori i bližu vezu s vozačem i okolinom oko njih. Nadamo se rezultatima u boljem razumevanju naše odgovornosti prema svetu u kojem se nalazimo.”, poručio je Jon Landau, producent Avatara.

Na glavnom događaju u kalendaru elektronike za 2020. godinu, sajmu Consumer Electronics Show (CES), proizvođači automobila takmiče se predstavljajući nove konceptne automobila. Jedan od najimpresivnijih je bez sumnje Mercedes Benz Vision AVTR.

Rezultat nedavno potpisanog sporazuma o partnerstvu između Mercedes-Benza i filmskog režisera Jamesa Camerona, Vision AVTR crpi inspiraciju uglavnom iz univerzuma filma Avatar. Ne treba da se zaboravi da je prvi opus sage o Avataru kao pozadinu imao potrebu za zaštitom prirode i osudio njeno degradiranje od strane čoveka.

Učestvujući u sistemu mobilnosti koji obezbeđuje simbiozu između čoveka, mašine i životne sredine, Mercedes-Benz je zamislio kako bi automobil mogao da izgleda u vrlo dalekoj budućnosti. Futurističke linije koncepta Vision AVTR, mešavine hi-tech i bio-dizajna, obuhvataju kokpit prekriven veganskom kožom i recikliranom plastikom. Interfejs se fokusira oko autonomnog sistema vožnje.

 

Mercedes-Benz Vision Avtr Concept Mercedes-Benz Vision Avtr Concept Mercedes-Benz Vision Avtr Concept
 
Na tehničkom nivou, Vision AVTR pokreće ga 100 odsto električni motor koji razvija 475 KS i opremljen je inovativnim organskim baterijama koje omogućavaju autonomiju od 700 km.

Organske baterije napravljene su od materijala koji može da se reciklira. Koncept Vision Avtr koristi revolucionarnu tehnologiju jer će mu se baterija zasnivati organskim ćelijama na bazi grafena koje ne sadrže retke zemlje i metale, materijalu stvorenom u početnim godinama 21. veka. Materijali od kojih su  napravljene baterije moći će da se kompostiraju i stoga u potpunosti mogu da se recikliraju. Ovo je zanimljiv odgovor na ekološke, ekonomske i političke probleme i izazove sa kojima se susreću konvencionalne baterije.

Veštačka inteligencija takođe zauzima važno mesto u ovom konceptnom automobilu. Zadnje staklo pokrivaju zakrilca (ima ih 33) koja će moći da komuniciraju sa spoljnim svetom talasastim pokretima. Čovek i mašina komuniciraju pomoću biometrijskog senzora koji prepoznaje vozača po njegovom pulsu ili disanju.

Višenamenski upravljački element na centralnoj konzoli omogućava vozaču intuitivno upravljanje vozilom jednostavnim stavljanjem ruke na njega. Novi pogon, u kombinaciji s rasporedom osa, omogućava ne samo kretanje prema napred i nazad , već i dijagonalno. Vision AVTR može da se kreće i bočno za oko 30 stepeni . Takozvano „rakovo kretanje “ takođe daje konceptnom vozilu izgled gmizavca i visoku okretnost.

U sklopu prezentacije Vision AVTR, Ola Kallenius iskoristio je priliku da najavi proširenje asortimana električnih modela, naime u naredne tri godine stići će desetak novih električnih vozila.


Ime i prezime
Komentar