Mini Cooper treće generacije

12. Nov 2013

Mini Cooper S

Nova, treća po redu generacija modela kompanije Mini imala je premijeru u ponedeljak 18. novembra u fabrici Mini Oxford u Velikoj Britaniji i to na 107-godišnjicu rođenja ser Alexander Arnold Constantine Issigonis-a, čoveka koji je zaslužan za nastanak originalnog modela Mini iz 1959. godine. Takođe, nova generacija modela Mini interne oznake F56 biće predstavljena 20. novembra na Sajmu automobilu u Tokiju, a samo nekoliko sati kasnije i na Sajmu automobila u Los Anđelesu.

 

Novi automobil biće najpre dostupan u verzijama sa tri motora i sa isto toliko sistema prenosa, a prodaja će da počne u proleće 2014. godine.

 

Treća generacija modela Mini Cooper duža je za 98 mm i šira za 44 mm od aktuelne verzije, dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 42 mm. Smanjena je jedino visina automobila i to za 7 mm. Novi Mini Cooper ima širi trag točkova za 42 mm napred i 34 mm pozadi.

 

Povećanje zapremine unutrašnjosti neće se odraziti samo na komfor putnika. Koristan prostor za odlaganje prtljaga takođe je porastao na 211 litara, što je za 30 odsto više u poređenju sa prethodnom generacijom ovog automobila.

 

Imaće novi trocilindarski 1,5-litarski twin-turbo benzinski motor snage 136 KS uz maksimalni obrtni moment od 220 Nm pri 4.500 – 6.000 o/min. Prema fabričkim podacima, prosečna potrošnja u kombinovanom režimu vožnje sa manuelnim menjačem iznosiće 4,4 L/100 km, a emisija izduvnih gasova biće 105 g/km. Do 100 km/h stiže za 7,9 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 210 km/h.

 

Potencijalnim kupcima u početku biće dostupna tri turbo motora sa Euro 6 standardom i Stop-Start tehnologijom. Dimenzije nove generacije Mini Cooper su 3.821 mm dužina, 1.727 mm širina i 1.414 mm visina, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.495 mm.

Mini Cooper S Mini Cooper S

Verzija Mini Cooper S koristiće četvorocilindarski 2.0 litarski benzinski agregat snage 192 KS sa maksimalnim obrtnim momenetom 280 Nm pri 4.700 – 6.000 o/min. Ako je ugrađen manuelni menjač, automobil prosečno troši 5,7 l/100 km goriva i ima emisiju izduvnih gasova od 133 g/km. Do 100 km/h, Mini Cooper S stiže za 6,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 235 km/h. Jedini dizel motor u ovom modelu biće novi 1.5 litarski common-rail motor sa direktnim ubrizgavanjem od 116 KS i sa maksimalnim obrtnim momentom od 270 Nm. Ovaj motor nalaziće se u modelu Mini Cooper D koji je prosečnom potrošnjom od 3,5 l/100 km najekonomičniji od tri predstavljene verzije modela Mini. Ovo je ekološki najprihvatljiviji agregat, obzirom da njegova emisija izduvnih gasova iznosi samo 92 g/km. Model Mini Cooper D do 100 km/h ubrzava za 9,2 sekundi, dok maksimalna brzina ove verzije iznosi 205 km/h.

Mini Cooper SMini Cooper S

Snaga svih motora kod modela Mini Cooper prenosiće se na prednje točkove putem jednog od tri  tipa menjača. Pored standardnog šestostepenog manuelnog menjača, kupci će moći da izaberu šestostepeni automatiski menjač koji je dostupan u dve varijante, od kojih sportska varijanta omogućava bržu promenu stepena prenosa, a brzine mogu da se menjaju i preko ručica na volanu.

 

Porodica modela Mini nove generacije biće proširena sledeće godine osnovnim modelima Mini One i One D, kao i jačom dizel verzijom Mini Cooper SD i najsnažnijom verzijom Mini John Cooper Works.

 

Novi Mini modeli biće dostupni sa varijabilnim sistemom oslanjanja koji omogućava dva moda, Comfort i Sport. Modeli Mini Cooper i Cooper D biće standardno opremljeni 15-inčnim aluminijumskim felnama, dok su za Mini Cooper S obezbeđeni 16-inčni točkovi. Kao opcija, u ponudi biće i 17 i 18-inčne aluminijumske felne.

Mini Cooper SMini Cooper S

Nova generacija modela Mini napravljena je na  UKL1 auto platformi kompanije BMW. U BMW-u kažu da je ovo prvi model u ovom segmentu automobila kod kojeg je na prednjim farovima i zadnjim stop svetlima u potpunosti primenjana LED tehnologija.

 

Unutrašnjost automobila pretrepela je određene promene u odnosu na drugu generaciju ovog modela. Promene se najviše ogledaju u rasporedu instrumenata, ali i u nivoima ugrađene opreme. Umesto na centralnom delu komandne table, brzinomer se sada nalazi direktno ispred vozača. Kod bogatijih paketa opreme, kupcima će biti dostupan 8,8-inčni LCD ekran multimedijalnog sistema kojim se upravlja jednom varijantom iDrive sistema kompanije BMW. Osim toga, unutrašnjost kabine ovog modela opremljena je kvalitetnijim materijalima u poređenju sa prethodnom generacijom ovog automobila.

 

Nova generacija modela Mini stiže u prodajne salone u proleće sledeće godine. Početna cena za Mini Cooper iznosi 18.200 evra, za Mini Cooper D je 19.600 evra, dok je najskuplji Mini Cooper S i košta 22.200 evra.

Mini CooperMini Cooper

Mini CooperMini Cooper


Ime i prezime
Komentar