MINI i Ana Berbakov

27. Jun 2016

MINI Srbija i Mikser House pozvali su prošlog meseca zainteresovane umetnike, dizajnere, street artiste i sve druge kreativce da se priključe ovogodišnjoj akciji Mikser Festivala i kreiraju „MINI Mikser“, zvanično vozilo Mikser festivala.

MINI Ane Berbakov iz Kruševca pobedio je, a pobednička ideja preneta je na ‪jedan autentični MINI Cooper SD. Kao nagradu ona je dobila ovaj automobil da ga vozi i “druži” se sa njim. Sa nama je podelila priču o tome.

 

Ana Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeAna Berbakov - Anee
 


Ljubav na četiri točka - MINI


Jeste li se zapitali šta je to ljubav? To najdivnije osećanje koje nas vodi na vrh svakog proplanka, koje nam daje energiju da osvajamo svet. Kako biste definisali ljubav? Možda kao besmrtnu klicu koja se razvija u nama, od uživanja pa sve do slatke boli. Ljubav zbog koje nam se ježi koža jer je to najidealnije osećanje koje živo biće može da doživi. Energija u kojoj se svaki čovek oseća potpun i svoj na svome.

Znate ono kada nešto jako želite i upustite se u to da ostvarite, a ne shvatate da ste se zaljubili u samu ljubav prema onome što činite. Neki bi rekli da je to zamajac, a ja mislim da su to konstruktivne misli. Biti konstruktivan i napraviti nešto plemenito, nešto što će u ljudima izazivati najdivnija osećanja zove se, nikako drugačije, nego najčistija ljubav.

 

Ana Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeAna Berbakov - Anee

 

U ovoj priči čovek po imenu Alek Isigonis je srce te ljubavi, nalogodavac pozitivnih misli, jasne vizije i plemenitosti. Mnogi kažu da je naturalizovani Englez, mada ja ne mogu da zaboravim činjenicu da je on rođeni Grk i da je bio satkan od balkanske krvi i inteligencije.

Taj čovek je uspeo da svoju misao razvuče u dugovečnost - na zauvek. Uspeo je jednu vožnju na četiri točka da spoji u trenutak večnosti, da vozača i automobil stopi u jedno, i na kraju da zapali drumove. Uspeo je da proširi ljubav i to deljenjem. Uspeo je da stvori ljubav koja ne stari. Napravio je najmanju ljubav na svetu, ali sa najvećim srcem. Malu ljubav u kojoj je stavio svu lepotu besmrtnosti. On je rekao svetu da ga neće doživaljavati kao hrpu gvožđa, već je dao obećanje da će ga voleti. I napisao je 10 MINIjaturnijih zapovesti:

1.    Automobili se voze, MINI se voli.
2.    MINI nije auto, to je stil života.
3.    MINI zrači iznutra i ima poseban sjaj u farovima.
4.    Imati MINI je način življenja.
5.    Voleti MINI, znači voleti ljubav.
6.    MINI ponos poklonika ljubavi.
7.    MINI je velika ljubav spakovana u malom srcu.
8.    MINI nije samo auto, to je drugi revolucionarni auto 20. veka.
9.    MINI daje najviše od svih.
10.    Jednostavno doMINIra.

 

Ana Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeAna Berbakov - Anee

 

Mogla bih o MINIju da pričam do jutra, jer ga doživljavam kao ravnopravnog člana svoje porodice. Zaista, ne možete ovaj auto da vozite samo da biste ga tek vozili. Ovaj auto se obožava. MINI se živi u punim bojama. I sa ponosom kažem da je MINI Cooper najbolji trkačko-sportski auto koji je ikada napravljen.

Srećom, imala sam tu privilegiju da vozim MINI Cooper SD i shvatim koliko je ovaj auto zaista moćan. Mali gepard od 2000 kubika je ravan Formuli 1. Veoma startan, brz, reklo bi se prilagodljiv putevima, moćan, jak i veoma stabilan. Pored toga što ima jak motor, ima i neprikosnovenu sigurnost volana. Volim kada je auto utegnut, kada nema praznog hoda. Ovaj auto je pravi mali gradski urbani džentlmen, koji umesto cipela nosi najfinije patike uz odelo. Svaki detalj mu je jedinstven i na svom mestu. Gotovo sam sigurna da bi Alek Isigonis bio jako ponosan na svoje remek delo koje je ostavio čovečanstvu u amanet. Ono što, takođe, odvaja MINI od ostalih automobila je to da su krov i retrovizori u kontrastnim bojama u odnosu na ostatak, tako da ostavlja mnogo mašte kreativnim ljudima. Mini prihvata sve dezene, to je auto koji se veseli bojama. Čak i vozačima ostavlja izbor u podešavanju sedišta i volana, pa ukoliko ste niski rastom, kao ja, ne brinite MINI rešava sve probleme.


Ana Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeVeoma bitna stvar za ovaj model je što on ide sam, ne pali se na ključ, već na taster. Menjač je automatik, pa ne morate da brinete da li ćete voziti 3., 4., 5. brzinom. Samo dajte gas. Kao što sam već rekla, veoma je stabilan i reaguje na sve komande. Ima čak i kameru za rikverc, tako da je komšijin auto bezbedan. Ovo je auto koji govori i opominje vas ako ne vežete pojas, ne zatvorite dobro vrata, ne napunite gorivo i ne parkirate se lepo. Ceo sistem sihronizovan je tako da se pri kočenju utišava radio. Mali je zaista poseban.

 

Upoznala sam mnoge vlasnike MINIja i znate šta sam zaključila – oni su najponosniji ljubitelji ovog mališana. Prosto je neodoljiv. Najpre, bila sam fascinirana niklovanim kvakama na vratima i njihovim elegantnim dizajnom u kombinaciji sa plavim senzorom koji zasvetli nakon što otključate bravu. Zatim, kada ulazite u auto čini vam se kao da ulazite u leteći tanjir, taj osećaj se prostire od bešumnog dihtovanja vrata, do automatskih podizača stakala i centralne kružne konzole koja vam pruža mogućnosti malog putnog računara. Svaki detalj enterijera je uklopljen, ispunjen sa stilom urbanog i elegantnog, da vam ostavlja utisak da se nalazite u pravo vreme na pravom mestu.


Ana Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeAna Berbakov - Anee

Vožnja i boravak u MINIju je više od zabavnog doživljaja. U njemu se spajaju sve čestice idealnog mikrokosmosa. Zahvaljujući svim dodacima na volanu, tokom vožnje sam se osećala kao da vozim bolid Formule 1, a ne auto. Vremenom počinjete da se osećate veoma moćno, zapravo ulazite u sopstveni vortex. Polako počinjete, možda i nesvesno, da vozite brže a efikasnije, i više nego što je potrebno. Veoma pouzdan volan, snažni motor i jake kočnice to omogućavaju. Takođe, podesivost sedišta daje mogućnost vozaču da odabere preglednost po svojoj želji.

Kako bih mogla da završim priču, kada priči nema kraja. Kao jedan od najprepoznatljivih automobila na svetu, MINI uvek stvara novi početak. Ovaj kultni auto je stvorio početak mog krimi romana “Operacija Eros”, pomogao mojoj glavnoj junakinji Sofiji Kovač da dođe do odredišta, učinio joj je prednost da pobegne gangsterima i izgubi se na putu, omogućio joj je da ponese rešenje misterije i spasi je u neočekivanom trenutku. Meni je doneo nagradu za najbolji dizajn u junu 2016., na konkursu koje su raspisale kompanija MINI Srbija i Mikser Haus. MINI je sa ponosom provozao moje mace i njihove šape, bojeći srpske puteve u plavo, žuto, crveno-belo i na štrafte.

Uprkos tome što je veoma mali, ova mrva zapravo ima dovoljno prostora da poveze putnike, njihov prtljag i pregršt emocija. Naravno, on će se i dalje voleti, i to ne samo u romanima.

Uostalom, šta je život nego jedna velika knjiga!

Ana Berbakov - Anee

 

Ana Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeAna Berbakov - AneeAna Berbakov - Anee


Ime i prezime
Komentar