Nova grupa za borbu protiv klimatskih promena

08. Oct 2015

Planeta Zemlja
Dvadeset zemalja sveta koje su najizloženije klimatskim promenama, od himalajske kraljevine Butan, Maldiva u Indisjkom okeanu, do pacifičke ostrvske države Tuvalu, oformiće danas u Limi novu grupu koja će zatražiti pokretanje ozbiljnijih akcija u borbi protiv klimatskih promena, izveštava agencija Rojters.

U nacrtu akcionog plana tih 20 država koje predstavljaju 700 miliona ljudi u zemljama sa niskim i srednjim primanjima, i koji će biti objavljen na zasedanju ministara finansija u Limi, navodi se da će te države zatražiti "jačanje ekonomske i finansijske saradnje, kao i akcije za otklanjanje rizika od klimatskih promena" i promovisanje tranzicije na globalnu ekonomiju sa niskom emisijom ugljen-dioksida.

"Cilj je unapređenje pristupa međunarodnim finansijama za borbu protiv klimatskih promena" kako bi se uhvatili u koštac sa sušama, poplavama, topljenjem glečera i rastućim nivoom mora, navodi se u tom planu.

Dvadeset država je, takođe, saopštilo da je njihovo učešće u svetskoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte samo 2,0 odsto, ali da su od 2010. godine imale u proseku preko 50.000 smrtnih slučajeva godišnje zbog posledica povezanih sa rastom temperature vazduha.

Pomenute zemlje su procenile i da su suočene sa "narastanjem gubitaka u iznosu od barem 2,5 odsto potencijalnog BDP-a godišnje, odnosno 45 milijardi dolara od 2010. godine".

Članice nove grupe biće Avganistan, Bangladeš, Barbados, Butan, Kosta Rika, Etiopija, Gana, Kenija, Kiribati, Madagaskar, Maldivi, Nepal, Filipini, Ruanda, Sveta Lucija, Tanzanija, Istočni Timor, Tuvalu, Vanuatu i Vijetnam, navodi britanska agencija.
Tanjug


Ime i prezime
Komentar