Novi Kia SUV koncepti na salonu u Seulu

03. Apr 2019

Kia Masterpiece
Dva od tri koncepta u Seulu doživela su međunarodnu premijeru, sa robusnim Masterpiecom u glavnoj ulozi, a koji kombinuje karoseriju velikog sportskog terenca sa luksuznom, high-tech kabinom. Masterpiecu društvo prave Kia Signature, novi konceptni model, koji pokazuje u kom pravcu će ići dizajn i izgled budućih kompaktnih sportskih terenaca ovog najstarijeg južno korejskog proizvođača automobila.

Konceptnim automobilima pridružio se i koncept Imagine by Kia, potpuno električna sportska limuzina, koja utelovljava Kijinu privrženost kreiranju uzbudljivih automobila sa niskim emisijama gasova.

Dok svaki od ovih koncepata ukazuje u kom pravcu bi mogli da krenu Kijini dizajneri u skoroj budućnosti, istovremeno svaki od ova tri predstavlja i različite elemente strategije modela ovog brenda. Sve veća ponuda sportskih terenaca i krosovera dala je podsticaja Kijinom dugoročnom rastu prodaje širom sveta. I Masterpiece i Signature nude uvid u razvoj Kijine ponude modela u budućnosti po pitanju dizajna, izgleda i upotrebe tehnologija. Koncept Imagine by Kia sa kreiranjem očaravajućeg dizajna spoljašnjosti i unutrašnjosti, sa inteligentim korišćenjem prostora i najsavremenijim tehnologijama takođe predstavlja Kijine planove po pitanju budućih električnih automobila.

Kia Masterpiece – robusni veliki konceptni SUV


Za koncept Kia Masterpiece, kojeg karakterišu robusna, velika SUV-ovska karoserija, vrhunski kvalitet i visokotehnološka unutrašnjost, to je prvi javni nastup. Masterpiece prikazuje kako se brend može prilagoditi novim trendovima dizajna u razredu velikih off-road sportskih terenaca.

Kao i ostale Kijine modele i spoljašnji izgled ovog vozila naglašavaju izvajan oblik i odvažne linije. Njegov robustan izgled u kombinaciji sa SUV oblikom i podignutom karoserijom, kao i snažnim pogonom na četiri točka je u potpunosti skladan sa pravim ‘idem-kuda-hoću’ mogućnostima.

Prednji deo vozila donosi Kijinu novu masku, ali sa još uvek prepoznatljvim ‘tigrovim nosom’, koja je rastegnuta celom širinom, bez vidljivog razdvajanja između maske i LED prednjih svetala. Dizajn prednjeg dela vozila nastavlja se i na zadnjem kraju, sa karakterističnim linijama na oba kraja vozila, što daje vozilu konsistentan oblik iz svih uglova.

Novi konceptni kompaktni SUV Signature


Kia Signature, nedavno predstavljen kao koncept SP na indijskom salonu automobila, otkriva evoluciju dizajna. Koncept malog sportskog terenca, koji je namenjen globalnim tržištima, pokreće napredna tehnologija. Signature, odvažan i elegantan, združuje savremenu lepotu, najnovije tehnologije i punu upotrebljivost u pametnom, kompaktnom obliku.

Širokom maskom i dugim poklopcem motora, kao i dizajnom zadnjeg dela, koji sa širokim zadnjim svetlima i linijama karoserije naglašava stabilnost, Signature se razlikuje na putu. Napred su njegova svetla povezana ‘tigrovim nosom’, sa integrisanim dnevnim svetlima. Široka ramena, sa staklenim krovom, koji se proteže do zadnjeg kraja, ovom kompaktnom sportskom terencu daju dašak sportskog stila. Spoljašnji izgled završavaju stilski elementi, koji doprinose savremenom dizajnu automobila. To su između ostalog uska prednja i zadnja LED svetla, oštre linije, koje zadiru u karoseriju i precizni metalni detalji.

Signature, koji kao i svi ostali noviji model iz Kije privlači poglede, najavljuje dolazak modela za mlade stvaraoce trendova. Koncept predstavlja Kijin kompaktni SUV, spreman za serijsku proizvodnju, a koji stiže ove godine. Dizajn koncepta uticaće i na buduće modele, koje će Kija prodavati na globalnim tržištima.

 

Kia SignatureKia Signature


Azijska premijera potpuno električnog koncepta ‘Imagine by Kia’


Koncept ‘Imagine by Kia’, otkriven nedavno na salonu u Ženevi, sada u Seulu doživljava azijsku premijeru. Potpuno električnu sportsku limuzinu dizajnirali su u Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu.

Gregori Gijom, potpredsednik dizajna u Kia Motors Europe, o konceptu je rekao: “Kod dizajna električnog automobila ne želimo samo da odgovaramo na brige kupaca po pitanju dometa, performansi, mreže za punjenje i vozne dinamike. Želimo da im se od oduševljenja naježi koža kada ga vide i kada ga voze,” objašnjava Gijom. “Zato je naš koncept potpuno električnog vozila dizajniran tako da ubrzava puls, ali ujedno i označava naš kompletan  i emocionalan pristup elektrifikaciji.”

Ovaj koncept, koji je vizuelno utelovljenje Kijine privrženosti napredovanju ka uzbudljivom svetu elektrifikacije, prvi je Kijin potpuno električni automobil sa četvoro vrata. Koncept, koji svojim dizajnom teško može da se svrsta u neki od segmenata automobila, skladno kombinuje elemente mišićavog sportskog terenca, elegantne i sportske porodične limuzine, kao i svestranog i prostranog krosovera. Koncept ‘Imagine by Kia’ predstavlja Kijin progresivniji dizajnerski jezik budućnosti, sa inteligentnim doradama postojećih motiva i karoserije, koju karakterišu kombinacija napetih linija karoserije, oštre dizajnerske crte i efikasnija aerodinamika.

Kijino evropsko dizajnersko odeljenje obilato koristi arhitektonsku konstrukciju platforme, namenjene električnom motoru, kako bi se maksimalno iskoristio prostor u kabini i tako kreirala prozračna i prostrana kabina. Kao duhovit odgovor na trenutnu opsednutost automobilske industrije sve većim ekranima visoke rezolucije koncept donosi čak 21 monitor sa vrlo velikom rezolucijom. Postavljeni su sinhronizovano na vrhu armaturne ploče i izgledaju uobičajeno i usklađeno.

Iako koncept ‘Imagine by Kia’ trenutno još nije namenjen serijskoj proizvodnji, najavljuje dizajnerske elemente eksterijera i enterijera, koji se može vrlo lako prilagoditi budućoj serijskoj proizvodnji ovog brenda.

Kia R.E.A.D. – sistem prilagođavanja vožnje raspoloženju u realnom vremenu


Kia Motors u Seulu predstavlja nove tehnologije, razvijene za post-autonomnu vožnju. Kijin sistem prilagođavanja vožnje emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D.) je usmeren u budućnost, kada će autonomni automobili biti norma, a poboljšanje iskustva čovekove mobilnosti prioritet.

Sistem R.E.A.D. može pomoću tehnologije veštačke inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizovati i pojedinačnoj osobi prilagoditi prostor u kabini automobila. Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje  upotrebom senzora, koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sistem prilagodi kabinu sa obzirom na ocenu pet osećaja i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija mašinskog učenja veštačke inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na osnovu čega sledi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu sa tim prilagođava kabinu.

Sistem R.E.A.D. je predstavljen zajedno sa tehnologijom V-Touch, koja se kao prva na svetu odlikuje nadzorom pomoću virtuelnih kretanja. V-Touch koristi 3D kameru, koja prati  korisnikove oči i prste, čime omogućava upravljanje nekih funkcija u vozilu preko nenametljivog ekrana, projektovanog na vetrobranskom staklu. Pomoću jednostavnih pokreta prstima svi putnici u automobilu mogu  da menjaju ambijent u kabini, uključujući osvetljenje, klima uređaj i zabavni sistem, što znači da u automobilu više nisu potrebni dugmad ili ekrani osetljivi na dodir.
 
Sledeća funkcija inovativnog sistema R.E.A.D. je Kijino vibriranje sedišta u skladu sa emitovanom muzikom, što znači da putnici mogu prilikom slušanja da ‘osete’ svoje omiljene pesme. Tehnologija, koja se zasniva na obradi signala, prilagođava vibracije sedišta u skladu sa frekvencijom zvukova emitovane muzike. Unapređenje udobnosti u kabini može da se postigne i masažnim vibriranjem sedišta, a za veću bezbednost tu je i upozoravajuće vibriranje, koje aktiviraju napredni sistemi asistencije.


Ime i prezime
Komentar