Novi Leon stiže 2019. godine

18. Oct 2018

Seat Leon
Tokom sledeće godine Seat bi trebalo da predstavi novu generaciju modela Leon, a prema poslednjim informacijama razvojni proces se bliži kraju s obzirom da su Španci počeli testiranja prototipa koji je još uvek kamufliran, ali u konačnoj serijskoj verziji karoserije.

Ispod kamuflaže može da se naslute svetla i maska motora koji  nedavno predstavljen na novom SUV-u Tarraco. Pozadi bi najveću novinu trebalo da predstavljaju nova LED svetla koja su međusobno povezana svetlosnom trakom. Međutim posmatrano u celini nema nekih radikalnih promene u odnosu na aktuelni model. Leon će da ostane dinamično dizajnirani hatchback, a dimenzije i proporcije neće se značajnije menjati.

Seat će za proizvodnju novog Leona da koristi unapređenu verziju aktuelne MQB platforme koja će imati nešto duže međuosovinsko rastojanje, ali istovremeno i nešto manju masu zbog veće upotrebe lakših materijala.

Ovaj automobil deliće sa sledećim Golfom električni sistem od 48 V koji će da bude deo tzv. blagog hibridnog pogona. U ponudi će da se nađe i plug-in hibridna verzija koja će moći da ostvari oko 50 km autonomije na električni pogon. Ostatak ponude činiće konvencionalni benzinski TSI sa tri i četiri cilindra i četvorocilindarski dizel TDI motori.

Novi španski kompaktni hatchback biće opremljen naprednom infotainment i bezbednosnom opremom, kao i sistemima za pomoć vozaču. Očekuju se sistemi tzv. polu-autonomnog upravljanja, veći centralni ekrani, digitalna instrument tabla, novi infotainment i sl.

Koliko je za sada poznato u ponudi će da budu bar dve verzije karoserije - hatchback s petoro vrata i karavan. Kupe s troja vrata se ne očekuje jer je ta verzija zbog slabije potražnje već povučena s tržišta. Svojevremeno je najavljivana mogućnost proizvodnje crossover verzije, ali za sada nema zvanične potvrde.

Premijera novog Leona najavljena je za leto iduće godine, da bi u prodajne salone stigao.


Ime i prezime
Komentar