Novi Megane R.S Trophy-R i novi rekord

24. May 2019

Renault Megane RS Trophy-R
Renault predstavlja Megane R.S Trophy-R, novi nastavak sage započete pre 15 godina. Kao i njegovi legendarni prethodnici, i novi model je postavio novi rekord staze Nordschleife u klasi serijskih automobila sa prednjim pogonom. Ističe Renault Sport-ovu strast prema izazovima i performansama.

- U poredjenju sa Megane-om R.S. Trophy, Renault Megane R.S Trophy-R, pokretan identičnim motorom snage 300 KS, veću brzinu duguje smanjenju mase (do 130 kg), zahvatima na aerodinamici i radikalnim izmenama platforme za bolje prijanjanje.
- Renault Megane R.S Trophy-R u prodaju kreće pre kraja 2019. godine kao ekskluzivna ograničena serija koja će da bude proizvedena u samo nekoliko stotina komada.
- Renault Sport je izgradio snažnu vezu sa nekim od najpoznatijih proizvođača specijalizovanih u svojim delatnostiima: Akrapovič, Brembo, Bridgestone, Ohlins i Sabelt
- Megane R.S Trophy-R postavio je rekordno vreme kruga Nordschleifea od 07’40’’100, odnosno 07’45’’389 za službenu dužinu celog kruga od 20.832 km.

Megane R.S Trophy-R prvi put pred oči javnosti izaći će 24. maja u Monaku, u sklopu trke Formule 1 za VN Monaka koja se održava 24. maja, a za upravljačem će da budu vozači ekipe Renault F1 Team, Daniel Ricciardo i Nico Hulkenberg.

U skladu sa tradicijom Renault Sporta, Megane R.S Trophy-R nove generacije vrhunske performanse ne duguje samo sirovoj snazi. Naime, njegov motor je identičan motoru snage 300 KS koji pokreće Megane R.S. Trophy, predstavljen početkom 2019. godine, Megane R.S Trophy-R razvijen je kao trkački automobil u vrlo kratkom vremenu. Iza njega stoji mala, predana ekipa koja se fokusirala na tri područja: najvećem mogućem smanjenju mase (do 130 kg u odnosu na Megane R.S. Trophy bez dodatne opreme), izmenama na aerodinamici, radikalnim zahvatima na osovinama.

Rezultati oduzimaju dah: 5. aprila  2019. godine Megane R.S Trophy-R postavio je novi rekord za serijske automobile sa prednjim pogonom na stazi Nordschleife na Nürburgringu, sada već svetski poznatoj test stazi za sportske automobile. Udaljenost od 20,600 km prešao je za 7'40''100, a ceo službeni krug Nordschleifea za 07’45’’389.

Priča o Meganeu R.S. i „Ringu” traje već više od 10 godina. Započela je 2008. godine prvim rekordom u kategoriji serijskih automobila sa prednjim pogonom: Megane R.S. R26.R krug oko staze napravio je za 8 minuta i 17 sekundi. Ovaj rekord je 2011. godine srušila druga generacija Megane R.S. Trophy, za čijim je upravljačem bio Laurent Hurgon (8'07''97). Tri godine kasnije, prvi put je probijena magična granica od osam minuta. Megane III R.S. Trophy-R stazu je prešao za 7'54''36. Bio je i jedan od onih koji su vozili novu generaciju Megane R.S Trophy-R na putu do novog rekorda, u kojem je svaku novu sekundu sve teže dostići.

Megane R.S Trophy-R u prodaju stiže do kraja 2019. godine kao ekskluzivna ograničena serija koja će se proizvoditi u nekoliko stotina primeraka.

Daniel Ricciardo i Nico Hulkenberg, vozači tima Renault F1 Team biće za upravljačem Megane R.S Trophy-R u petak 24. maja 2019. godine, pre trke Formule 1 za Veliku nagradu Monaka, gde će ova nova verzija da bude predstavljena javnosti.

Renault Sport nastavlja da gradi čvrstu saradnju sa partnerima: Akrapovič je razvio izduvni sistem, Brembo kočnice, Bridgestone gume, Ohlins amortizere, a Sabelt školjkasta sedišta.

Nordschleife: nova službena dužina staze za merenje vremena kruga. Do ove godine, većina vremena krugova i do sada neslužbenih rekorda zabeležena je za dužinu staze od 20,600 km (početak merenja vremena kruga na kraju startno-ciljne pozicije Nordschleifea u tački T13, kraj merenja vremena na početku startno-ciljne pozicije u tački T13). Od 2019. godine službena dužina kruga staze Nürburgring je 20,832 km za ceo krug Nordschleifea sa početkom i završetkom merenja vremena kruga na startno-ciljnoj poziciji staze. U tom kontekstu, vreme koje je ostvario Megane R.S. Trophy-R svrstava se u klasu kompaktnih automobila (samo homologovana serijska vozila bez modifikacija).

Video rekorda na YouTubeu: https://youtu.be/2IQHjxX1wlw

Više informacija o Renaultu Megane R.S. Trophy-R na:  https://www.renaultsport.com/-megane-rs-trophy-r-300-2019-.html

 

Renault Sport


Renault Sport sportski automobili nastali su na nasleđu 120 godina iskustva u automobiliskim sportovima i 40 godina učestvovanja u Formuli 1. Renault Sport modeli direktno su preuzeli tehnologije razvijene u okviru takmičenja u automobiliskim sportovima, plodove bliske saradnje inženjera odeljenja Renault Sport Cars i Renault Sport Racing. Renault Sport uvodi duh automobiliskih sportova u sva događanja koja organizuje za svoje kupce, kao što su R.S. Days.

 


Ime i prezime
Komentar