Novi Mercedes-Benz GLE

12. Sep 2018

Mercedes-Benz GLEMercedes-Benz GLEMercedes-Benz GLE

Novi Mercedes-Benz GLE je prepun inovacija. Na primer, aktivni sistem ogibljenja E-Active Body Control koji je zasnovan na 48-voltnom električnom sistemu je prvi takav u svetu. U isto vreme pomoćni sistemi za vožnju su unapređeni za još jedan stepen aktivnim Stop-and-Go Assist sistemom. Unutrašnjost automobila je još prostranija i komfornija, sa trećim redom sedišta dostupnim na zahtev stranaka.Infotainment sistem, poseduje velike ekrane, kao i head-up prikaz u punom koloru rezolucije 720x240 piksela, pored svega navedenog tu je i novi MBUX Interior Assistant sistem, koji može prepoznati gestove rukama i šakama i pruža podršku za lakšu aktivaciju nameravane komande. Dizajn spoljašnjosti ne samo da odaje stav i snagu, već takođe postavlja nove standarde po pitanju aerodinamike u SUV segmentu. GLE dobija potpuno novu gamu motora prilikom uvođenja na tržište u prvom kvartalu 2019. godine. Novi 4Matic sistem obezbeđuje izuzetnu agilnost i superiorne performanse van utabanog puta. Gledano šire u portfolio će biti dodata i plug-in hibrid varijanta sa izuzetno velikim dometom (na električni pogon). Cene za novi GLE biće  poznate na dan početka prodaje u kasnu jesen.

"Novi GLE nije samo komforniji na putu, već takođe pokazuje superiorne karakteristike van puta. Sama ova činjenica pokazuje našu odlučnost da utvrdimo i preuzmemo liderstvo u SUV segmentu,“ izjavio je Ola Källenius, odgovoran za korporativna istraživanja u Daimler AG-u kao i za razvoj i istraživanja u okviru Mercedes-Benz Cars grupacije. "Značajno više prostora u unutrašnjosti, novi koncept komandovanjem značajno prošireni i rafinisani pomoćni sistemi za vožnju, najbolja aerodinamika u segmentu, kompletno nova gama pokretača (motora) kao i brojne druge inovacije potvrđuju ovu želju."


"GLE pokazuje klasičan Mercedes-Benz dizajn dok u isto vreme ostaje veran svojem karakteru off-roader-a," izjavio je Gorden Wagener, glavni dizajner u Daimler AG. "Svojim idiomom dizajna GLE savršeno otelotvoruje našu filozofiju dizajna „Senzualne čistoće“ (sensual purity), čime takođe predstavlja drugi postulat našeg dizajna „Moderni luksuz“ (modernluxury). Unutrašnjost GLE-a je posebno fascinantna usled kombinovanja luksuznog i elegantnog dizajna i digitalno-tehnološkog dizajna našeg MBUX sistema." Novi GLE ima najbolju aerodinamiku u svom segmentu sa vrednošću Cdod svega 0.29.


Mercedes-Benz je 1997. godine zasnovao svojpremijum SUV brend uvođenjem na tržište M-Klase. Od jeseni 2015-te porodica ovog modela je promenila ime u GLE, čime je naglašeno pozicioniranje modela kao SUV-a u okviru modelne serije E-Klase.Trenutno Mercedes-Benz je uspešno predstavljen sa čak sedam modela SUV segmenta (GLA, GLC, GLC Coupé, GLE, GLE Coupé, GLS, G-Klasa). Novi  Mercedes-Benz GLE će biti prezentovan po prvi put na Mondial de l’Automobil in Paris (4 do 14 Oktobar 2018). Model će u dilerstvima biti već početkom 2019 (SAD i Evropa), kao i u proleće 2019-te u Kini.GLE se proizvodi u gradu Tuscaloosa, (Alabama, SAD).


Pet najvažnijih inovacija na novom GLE-u:
1. E-Activebody Control:Potpuno umrežen hidro pneumatski, 48-voltni sistem aktivnog ogibljenja koji se po prvi put koristi u kombinaciji sa takođe novo razvijenim vazdušnim oslanjanjem. Ovo je jedini sistem na tržištu na kome se opružne i prigušne sile mogu kontrolisati pojedinačno na svakom točku. Ovim je omogućena kontrola ne samo naginjanja vozila već i kontrola propinjanja i poniranja.
2. ActiveTailbackAssist:ovaj pomoćni sistem za vožnju omogućava GLE-u da prepozna vožnju u koloni u ranoj fazi i da pruži aktivnu podršku vozaču u stani-kreni saobraćaju do brzine od oko 60 km/h i čak može pomoći u formiranju kolovozne trake za spašavanje
3. Turn-off funkcija Active Brake Assist sistema: U slučaju da postoji opasnost od sudara sa dolazećim saobraćajem prilikom skretanja sa druma, GLE može biti ukočen pri brzinama tipičnim za takve manevre.
4. Sistem 4Matic :Dostupan po prvi put za modele sa šesto-cilindričnim i osmocilindričnim motorima, hibridni, potpuno varijabilni pogon na sve točkove (Torque on Demand, TonD) kontroliše raspodelu obrtnog momenta između prednje i zadnje osovine od 0 100 % zavisno od odabranog režima vožnje. Uz opciono dostupni Offroadpackage, i po prvi put na svetu, takođe je dostupan i potpuno varijabilni pogon na sve točkove sa reduktorom sa 2 brzine Low i High(TonD). Ova karakteristika čini GLE još sposobnijim za off-road vožnju nego ikada pre.

5. Komfor sedenja: Novi GLE poseduje daleko veće međuosovinsko rastojanje (+ 80 mm), što rezultuje prostranijom unutrašnjošću. Komfor je naročito uvećan opcionim potpuno električno podesivim drugim redom sedišta – dok je treći red sedišta dostupan kao zasebna opcija.

Estetska privlačnost GLE-a je zasnovana na harmoničnoj interakciji između emocija i inteligencije, koje su dizajnirane da pobude želju. Ovo je okarakterisano u neprolaznoj lepoti, kombinaciji visoke tehnologije i ručnog rada kao i smanjenju sadržaja na ono što je zaista važno.

Unutrašnjost novog GLE-a crpi svoju fascinaciju iz kontrasta između luksuzne, elegantne unutrašnjosti Mercedes-Benz luksuznog salona i robusnog, progresivnog dizajna SUV-a. Centralni element na komandnoj tabli je sportski, stilizovan kokpit koji je integrisan u upečatljivu komandnu tablu. Komandna tabla „teče“ ka oplatama vrata dok se integralni ukrasni element takođe proteže ispred vozača i suvozača i susreće se sa vratima.


Upečatljiva centralna konzola stvara robustan kontrast sa kokpitom koji kao da pluta u vazduhu. Kao karakteristika terenskih vozila, na centralnoj konzoli se nalaze dve ručke za držanje.

Mercedes-Benz GLE 450 4Matic je prvi benzinski model koji će biti pokretan linijskim šestocilindarskim motorom i koji je sistemski elektrifikovan tehnologijom primene 48-voltnog električnog sistema (kombinovana potrošnja : 9.6 – 8.3 l/100 km; kombinovana CO2 emisija: 220 – 190 g/km) i biće dostupan od trenutka uvođenja na tržište. Njegove performanse su sledeće: 270 kW (367 KS) uz 500 Nm obrtnog momenta, sa još dodatnih 250 Nm obrtnog momenta i 16 kW/22 KS koji su dostupni kroz EQ Booste-mašinu tokom kratkog vremenskog perioda. Integrisani starter/alternator (ISG) je odgovoran za hibridne funkcije kao što su EQ Boost odnosno rekuperacija energije, dok se u isto vreme omogućava ušteda goriva koja je do sada bila rezervisana za tehnologiju visoko-voltažinih hibridnih vozila.


Ime i prezime
Komentar