Novi Mini slavi 15. rođendan

02. May 2016

Mini
Istorija ovog kultnog automobila počela je 1959. godine kada je prvi Mini izašao iz fabrike u Oksfordu. Dizajnirao ga je ser Alek Isigonis. Godine 1999. u izboru za najuticajniji automobil XX veka, našao se na drugom mestu, odmah posle Fordovog Modela T.

U Oksfordu se Mini proizvodio do 1968. godine, sklapao se i širom sveta, čak i u nekadašnjoj Jugoslaviji. Nemački BMW je 1994. godine postao vlasnik ovog britanskog brenda. Međutim, 2000. godine obustavljena je proizvodnja i ovaj po mnogo čemu zanimljiv automobil odlazi u istoriju. Godinu dana kasnije nastaje je novi brend istog imena, ali i novi automobil, dostojan naslednik.

Premda je BMW još 1994. godine postao vlasnik, proizvodnja je počela sedam godina kasnije otvarajući novo poglavlje u istoriji modela i breda Mini.

Kada je Mini u pitanju mnogo se polaže na tradiciju, pa se današnji ponos Velike Britanije takođe proizvodi u fabrici u Oksfordu, koja je opremljena za rekordnih 13 meseci. Prvi Mini sa trake je sišao 2001. godine i to u crvenoj boji sa belim retrovizorima i krovom. Ostalo je već moderna istorija.

Za 15 godina prodato je dva i po miliona modela Mini u više od 110 zemalja širom sveta. U Oksfordu se dnevno proizvede i do hiljadu modela i radi se u tri smene. Broj zaposlenih se za ovo vreme udvostručio, bilo je dve hiljade i 400 zaposlenih, a sada je četiri i po hiljade.


Ime i prezime
Komentar