"Oko sokolovo" ide na sud

17. Nov 2020

Oko sokolovo na pauzi

Miloš Pavlović, odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda izjavio je da je sistem nadzora parkiranja "Oko sokolovo" uveden "na osnovu nezakonitih i protivustavnih odluka" i najavio da će pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti, a od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu tražiti da budu stavljene van snage odluke o Komunalnoj miliciji.

 

- Tim odlukama se nanosi šteta i gradu i Beograđanima. Komunalna milicija nije nadležna za saobraćaj, jer su Zakonom o komunalnim delatnostima tačno određene takve delatnosti, a medju njima nije javni saobraćaj - rekao je Pavlović u programu "Otvoreno".

 

Pavlović je precizirao da Komunalna milicija nije nadležna za propisivanje saobraćajnih prekršaja, jer po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima njen posao nije da obavlja nadzor i kontrolu saobraćaja.

 

- Pored toga, Parking servis naplaćuje najmanje 12.000 dinara za uslugu odnošenja vozila 'paukom' u slučaju nepropisnog parkiranja, što je preskupo i predstavlja zloupotrebu monopolističkog položaja tog javnog preduzeća. Odnošenje ’paukom’ trebalo bi poveriti i privatnim firmama, što bi smanjilo cenu - rekao je Pavlović.

 

Marina Lipovac Tanasković, odbornica Narodne stranke u Skupštini Beograda rekla je da je sistem "Oko sokolovo" uveden kako bi se "kažnjavanjem građana popunjavale rupe u gradskom budžetu - a nije izgrađena nijedna od četiri nove garaže planirane za ovu godinu, dok je ukinuto 1.800 parking mesta u centru Beograda zbog širenja pešačkih zona.

 

Ona je dodala da građani ne bi nepropisno parkirali kada bi postojalo dovoljno parking mesta.

 

- Važeći normativi iz 1960-tih godina su zastareli jer predviđaju jedno parking mesto za jedan stan ili za 70 kvadratnih metara poslovnog prostora, što je nedovoljno, jer je u Beogradu svake godine 18.000 novoregistrovanih vozila više - rekla je Marina Lipovac Tanasković.

 

Ona je istakla da strategija Narodne stranke za Beograd predviđa dva parking mesta po stanu.

 

- Poslednja istraživanja stacionarnog saobraćaja u Beogradu pokazala su da se čak 86 odsto automobila u centru grada tokom dana ne pomera sa parkinga, što znači da je kapacitet za parkiranje onih koji dolaze u centar krajnje ograničen - rekla je Marina Lipovac Tanasković.

Beta


Ime i prezime
Komentar