Fabrika motora za električna vozila u Srbiji

09. Nov 2020

Nidec

Japanska kompanija Nidec planira da uloži oko 1,9 milijardi dolara u fabriku motora za električna vozila u Srbiji kako bi ojačao svoju poziciju u Evropi. Nidec je, kako je prenela agencija Nikkei, u završnoj fazi pregovora sa lokalnim vlastima o planovima za fabriku i prateći istraživački centar. Dve strane pregovaraju o izgradnji pogona u Novom Sadu

 

Japanska kompanija pojačava svoja ulaganja u Evropi i Kini kako bi obezbedila svoje prisustvo na ovim glavnim tržištima električnih vozila.

 

Srpski pogon postaće jedan od najvećih proizvodnih centara kompanije Nidec u Evropi. Nova fabrika u Srbiji trebalo bi do 2023. godine da dostigne godišnju proizvodnju od 200.000 do 300.000 motora.

 

Nidec će od 2022. godine početi da proizvodi motore za električna vozila i u Francuskoj i Poljskoj, ali će, kako navodi Nikkei, srpski pogon biti jedan od najvećih proizvodnih centara ove kompanije u Evropi.

 

Nidec je samo jedna od mnogih firmi koje su započele proizvodnju komponenata za električna vozila u EU ili planiraju da to urade.

 

Inače, japanska kompanija je samo jedna od mnogih koje su započele ili planiraju da započnu proizvodnju komponenata za električna vozila u Evropi. Glavni razlog je namera EU da do 2050. godine bude klimatski neutralna, a jedna od mera da to postigne je da države članice ograniče prosečne emisije novih putničkih autombila na 95 grama po kilometru.

 

Prodaja električnih i hibridnih automobila u EU porasla je 62 odsto u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period 2019. godine. Zbog toga automobilski giganti Volkswagen i Daimler pojačavaju proizvodnju električnih automobila, a američka kompanija Tesla gradi fabriku u Nemačkoj.

 

U kom pravcu se kreće tržište govori podatak Evropskog udruženja proizvođača automobila da je prodaja električnih i hibridnih automobila porasla za 62 odsto u prvoj polovini 2020. godine u odnosu na 2019. godinu i da je dostigla 399.000 automobila.

 

Da bi zadovoljili potražnju za komponentama, veliki proizvođači baterija za električna vozila LG Chem i Samsung SDI iz Južne Koreje već su izgradili fabrike u Istočnoj Evropi.

 

Kako navodi Nikkei, i kineska kompanija Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL) i mestu Erfurt u Nemačkoj gradi fabriku vrednu dve milijarde dolara koja će proizvoditi baterije.

 

Japanska kompanija Toray Industries 2022. će u Mađarskoj otvoriti pogon za proizvodnju delova za litijum-jonske baterije, dok firma Zeon planira proizvodnju u Evropi.

Balkan Green Energy News


Ime i prezime
Komentar