Slaba subvencionisana kupovina ekoloških automobila

05. Oct 2020

Toyota Prius

Početkom marta ove godine Vlada Srbije usvojila je Uredbu o subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih automobila, namenivši za tu svrhu milion evra. Do kraja juna od ukupno 45 podnetih zahteva država je pozitivnu odluku o subvenciji donela za samo dva automobila.

 

Pravi efekti Uredbe Vlade Srbije o subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih automobila, nažalost, zbog pojave pandemije virusa korona nisu mogli brzo da se uoče, ali je Covid-19 samo jedan od razloga prodaje koja je slabija od očekivane.

 

Jasno je da je drugi razlog i dalje cena hibridnih, a pogotovo električnih automobila koji su i dalje preskupi za džep prosečnog srpskog vozača. Izostala je čak i “navala” taksista jer je njih država, nekoliko meseci ranije stimulisala sa 8.000 evra da kupe nove automobile ne ograničavajući ih u izboru pogona, pa je propuštena šansa da se na našim ulicama nađe više hibridnih automobila.

 

Treći razlog je komplikovana i spora procedura dobijanja sredstava iz fonda namenjenog za subvencionisanje.

 

Država se krajem juna pohvalila da će za nekoliko dana potpisati prve ugovore.

 

“Ministarstvu zaštite životne sredine do sada je podneto ukupno 45 zahteva, od čega je 10 odobreno jer je dokumentacija bila potpuna, dva rešenja su postala pravosnažna i ove nedelje biće potpisani prvi ugovori sa građanima”, saopštilo je 30. juna ove godine Ministarstvo životne sredine Srbije.

 

Da podsetimo, Uredba je usvojena 12. marta, što znači da su samo dva kupca uspela da dobiju ključeve automobila do 1. jula.

 

Ali, i ovde ima jedna začkoljica koja dodatno otežava realizaciju subvencionisanja i kupovine automobila. Naime, postoji rok od 15 dana u kojem kupac može da se žali na pravosnažno rešenje, pa čak iako korisnik subvencije nema nikakvih primedbi mora da sačeka da protekne 15 dana.

 

U  nadležnom Ministarstvu smo nezvanično saznali da se samo poštuje propisana procedura i da je zahteva koji su pozitivno rešeni sada “dosta više jer kupci dostavljaju potpunu dokumentaciju”.

 

Ministar Goran Trivan je pre nekoliko dana izjavio da je trenutno u proceduri više od 170 zahteva za odobravanje subvencija.

 

Daleko najveći prodavac eko automobila u Srbiji, Toyota, u prvih osam meseci ove godine prodala je 236 hibridnih automobila, prošle u istom periodu 309 (ukupno 406). Doduše slabo ide i prodaja novih automobila uopšte jer je u prvih šest meseci u Srbiji prodato svega 12.046 putničkih automobila i lakih privrednih vozila, dok je u istom periodu lane kupljeno 18.097 ovih automobila.

 

Prema podacima MUP Srbije u Srbiji je registrovano nešto više od dva miliona putničkih automobila. Od toga su samo 102 električna i 1.416 hibridnih.

 

Nikog izgleda ne brine podatak, koji je objavila Svetska zdravstvena organizacija, da u Srbiji godišnje 6.000 ljudi prevremeno umre od posledica izazvanih zagađenim vazduhom.

Balkan Green Energy News

 

Srbija subvencioniše električne i hibridne automobile da popravi kvalitet vazduha

 

Ministarstvo za zaštitu životne sredine saopštilo je da je Vlada Srbije uredbom uredila podsticaje za potpuno električna vozila – uključujući motocikle i trotočkaše – i hibridna, posle odluke u januaru da primeni mere za unapređenje kvaliteta vazduha. Ovaj potez je i direktna podrška za “korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta”, dodato je u izjavi.

 

Pravna lica, preduzetnici i građani imaju pravo na subvencije za električna i hibridna vozila, navedeno je u novom podzakonskom aktu, usvojenom u sklopu borbe protiv zagađenja vazduha. Ipak, napomenulo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine, izuzete su firme i preduzetnici koji su takva sredstva već dobili za kupovinu automobila za taksi prevoz u skladu s uredbom o podršci za obnovu tog voznog parka.

 

Vlada u Beogradu navela je da namerava da popravi kvalitet životne sredine. Subvencionisaće jedan automobil ili motor po osobi, a ukupan iznos za ovu godinu je 120 miliona dinara, što je 1,02 miliona evra. Ipak, ostavljena je mogućnost da se iz budžeta izdvoji još novca.

 

Navedeni program, koji počinje za nedelju dana, ide preko Zelenog fonda Republike Srbije. Vlasti su krajem januara, usled nezadovoljstva građana, obećale da će se sveobuhvatno pozabaviti kvalitetom vazduha.

 

Kritičari su, međutim, ukazali na zavisnost Srbije od struje iz uglja. Naime, električna energija za punjenje električnih automobila se i dalje proizvodi od tog štetnog fosilnog goriva. Osim toga, njih najveći deo stanovništva ne može da priušti.

 

Država je odobrila 5.000 evra po novom električnom putničkom automobilu s najviše devet sedišta ili lakom teretnom vozilu. Za istu klasu hibrida sa spoljašnjim punjenjem, plaginom, sleduje po 3.500 evra. Takvi automobili imaju i motor s unutrašnjim sagorevanjem i električni pogon. U ovom slučaju, uključena su vozila sa sistemom za produženje autonomije kretanja (range extender) i ona koja ne ispuštaju više od 50 grama ugljen-dioksida po kilometru.

 

Takođe u navedenim kategorijama, M1 i N1, isplaćivaće se po 2.500 evra za modele koji baterije pune sami, u vožnji. Oni ne smeju da imaju emisije preko 100 grama ugljen-dioksida po kilometru.

 

Kupci mopeda, označenih sa L1, i malih tricikala odnosno L2 dobiće po 250 evra, dok je 500 evra za ostale tipove električnih motora – od L3 do L7.

 

Zainteresovani prijave šalju ministarstvu. Sredstva će biti odobrena i za učešće za kredit i za lizing pošto kupac plati barem 15 odsto vrednosti.

 

Korisnici ne smeju da budu dužni za porez osim što mogu da imaju sporazum o reprogramu duga ne većeg od pola miliona dinara. Na subvencije nemaju pravo pravna lica u postupku reorganizacije, stečaja ili likvidacije kao ni preduzetnici s pravosnažnom sudskom ili upravnom merom zabrane obavljanja delatnosti ili osudom zbog privrednog prestupa.

 

Iz programa su izuzeti pojedinci koji su osuđivani za krivična dela protiv privrede, imovine, života i tela, javnog reda i mira i pravnog saobraćaja.

Igor Todorović

 


Ime i prezime
Komentar