Zimska služba Puteva Srbije spremna

02. Nov 2020

JP Putevi Srbije

JP Putevi Srbije obaveštava javnost da od 1.11.2020. godine počinje sa radom Zimska služba, prema Planu zimskog održavanja državnih puteva I i II reda u Republici Srbiji 2020/21.

 

Planom zimskog održavanja putne mreže predviđeni su posebni radovi, aktivnosti i mere neophodni za obezbeđenje prohodnosti puteva i bezbednosti saobraćaja u zimskim uslovima.

 

Plan zimskog održavanja državnih puteva I i II reda sprovodi se od 1.11.2020. godine do 31.3.2021. godine i obavezujući je okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva. 

 

Na održavanju kompletne mreže državnih puteva Republike Srbije angažovana su 22 preduzeća za puteve i dva preduzeća koja pružaju uslužnu delatnost (Srbijaput - Beograd i Vojvodinaput - Novi Sad).   

 

Sistem obaveštavanja i informisanja medija i svih zainteresovanih o stanju na putevima tokom predstojećeg zimskog perioda organizovan je na sledeći način:

 

Štab zimske službe, na osnovu izveštaja sa terena, koje dobija iz punktova preduzeća za puteve, formira jedinstveni Izveštaj zimske službe koji dostavlja direktoru, tehničkom direktoru i izvršnom direktoru Sektora za održavanje državnih puteva I i II reda i objavljuje na internet prezentaciji Preduzeća. Informativni centar JP Putevi Srbije preuzima Izveštaj i prosleđuje ga resornom ministarstvu, MUP Republike Srbije - Sektoru za vanredne situacije i medijima.

 

Objedinjeni Izveštaj zimske službe o stanju na putevima objavljuje se dva puta dnevno, a po potrebi i češće.

 

Odeljenje za odnose sa javnošću kontinuirano prati sve izveštaje sa terena i izveštaje Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije i po potrebi, medijima šalje saopštenja i obaveštenja za javnost i apele javnosti.

 

      

Šematski prikaz protoka informacija

 

Zimska sluzba

 

Osnovni prioritet JP Putevi Srbije u zimskom periodu je održavanje državnih puteva I i II reda koje se obavlja iz putnih baza i punktova, kojih ukupno ima 167.

 

Prisustvo mehanizacije u putnim bazama na autoputevima je neprekidno 24 časa, na ostalim putevima 16 ili 8 časova, a po potrebi i duže. 

 

Održavanje se sprovodi po sledećim prioritetima i kategorijama:

 

Prvi prioritet / A kategorija, ukupno 6.019 km - Kolovoz se čisti i posipa čistom soli i mora biti očišćen u roku od četiri sata nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave,

 

Drugi prioritet / B kategorija, ukupno 4.330 km - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i mora biti očišćen u roku od šest sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave,

 

Treći prioritet / C kategorija, ukupno 4.727 km - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i kolovoz mora biti očišćen u roku od osam sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave.

 

Na jugu Srbije u sezoni 2020/2021 primenjuje se nova vrsta ugovora koja se bazira na nivou usluga. Ukupno 3.048 km putne mreže održava se po novom principu od toga 508 km I B reda, 1.905 km II A reda i 636 km II B reda, dok se na ostalom delu putne mreže održavanje obavlja po klasičnom sistemu.

 

Prema Planu zimske službe za  2020/21.g. raspoloživo je:

 

748 putarskih vozila i kamiona 

331 mašina

2.172 radnika u jednoj smeni, od toga: 921 radnika – putara 

172 tehničara 

325 mašinista 

754 vozača.

                

Angažovanost mehanizacije može da bude i veća u slučajevima pojave elementarnih nepogoda i shodno stepenu njihove jačine. 

 

Obezbeđeno je ukupno sa rezervama 92.269 tona soli, 1.582 tone hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa i dovoljne količine kamene rizle/agregata.

 

Posebna pažnja pri organizaciji održavanja državnih puteva I i II reda u zimskim uslovima poklanja se:

 

a) mostu „Gazela“, prevojima: Bubanj Potok, Begaljičko Brdo i „Mečka“ na autoputu;

b) prevoju Čestobrodica na putu Paraćin - Zaječar (600 m.n.v);

v) usponu Rušanj i Rudnik na Ibarskom putu;

g) prevoju Zlatibor, (1.000 m.n.v.);

d) prevoju Popadija (Majdanpek - Negotin);

đ) prevoju Tresibaba (Knjaževac - Niš);

e) prevoju Svetinja (Topola - Kragujevac);

ž) prevojima na Fruškoj Gori (Iriški Venac, Banstol);

z) širim područjima Tare, Crne Trave i Sjenice;

i) mostu kod Beške na putu Beograd - Novi Sad;

j) prevoju Jaram na putu Brzeće-Kopaonik;

k) mostu preko Save, obilaznica Dobanovci-Ostružnica;

l) zoni mosta Prijevorac na rekonstruisanoj deonici IB23, između Borove Glave i Kokinog Broda;

lj) obilaznici oko Beograda od Sektora-3 (reka Sava) do kraja Sektora-5 (Straževica) i Kružni put;

m) novom mostu „Batajnica“ sa rampama, u petlji Batajnica.

 

JP Putevi Srbije sarađuje sa Ministarstvom za unutrašnje poslove Republike Srbije - Upravom saobraćajne policije, Sektorom za vanredne situacije i obaveštava ih redovno o stanju na putevima, prihvata sugestije i zajedno odlučuju o obustavama saobraćaja na kritičnim deonicama.

 

JP  Putevi Srbije apeluje na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i da se ne uključuju u saobraćaj bez zimske opreme, pogotovo na kritičnim deonicama, da poštuju ograničenja brzine, povećaju brigu o drugima i pokažu neophodnu solidarnost na putu. 

 

Na naslovnoj strani Internet prezentacije JP Putevi Srbije (www.putevi-srbije.rs) može da se preuzme Plan zimske službe 2020/21. godine, kratak i detaljan Izveštaj zimske službe na dnevnom nivou, Mapa stanja na putevima u zimskom periodu, Mapa državnih puteva po prioritetima, kao i Prezentacija Plana zimskog održavanja državnih puteva I i II reda u Republici Srbiji.

 

 


Ime i prezime
Komentar