SSC Tuatara najbrži serijski automobil na svetu

27. Oct 2020

SSC TuataraSSC Tuatara

 

Postignut je novi svetski brzinski rekord za serijski proizvodene automobile. Od Bugatti Chirona titulu najbržeg automobila preuzeo je SSC Tuatara.

 

Njegov proizvođač je američka kompanija Shelby SuperCars (SSC) North America. Rekord su oborili 10. oktobra, na državnom putu 160 u Nevadi, u blizini Las Vegasa

 

Na potezu autoputa 160 u Nevadi od 11 kilometara, SSC Tuatara je napravio dve povratne vožnje, koliko je potrebno za zapisnik. U jednom pokušaju hiperkar je postigao 484,53 km/h, u drugom - 532,93 km/h. To bi u proseku značilo 508,73 km/h, što je novi brzinski rekord za automobile iz serijske proizvodnje. Chironov rekord iznosio je 490,48 km/h, a prethodni rekord držao je superautomobil Koenigsegg Agera RS postigavši brzinu od  446,97 km/h.

 

Automobilom je upravljao trkač Oliver Vebb, koji je rekao da je rezultat mogao da bude bolji. Njegov utisak je da Tuatara imao još snage, ali da ga je bočni vetar sprečio da doda gas i pređe brzinu od 533 km/h.

 

Rekord, da bi bio važeći, mora da bude postignut sa serijskim pneumaticima i standardnim (ne trkačkim) gorivom. SSC je sve organizovao tako da bude zvanično izmereno – bili su tu sertifikovani GPS uređaj, svedoci, službeni zapisničari i sve što je potrebno da svoju Tuataru ozvaniče kao najbrži putnički automobil serijske proizvodnje.

 

Tuataru tešku 1.247 kg pokreće 5,9-litarski V8 benzinski motor, snage 1.750 KS s pogonom na zadnje točkove. Koeficijent otpora vazduha je 0,279. Karoserija i okvir skoro u potpunosti su napravljeni od karbonskih vlakana.

 

Shelby SuperCars napraviće sto primeraka Tuatara koji će se prodavati po ceni od 1,6 miliona dolara. 

 

 


Ime i prezime
Komentar