Otvorena konferencija o klimi u Parizu

30. Nov 2015

Paris COP21
U Parizu je danas zvanično otvorena dvonedeljna konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, na kojoj će svetski lideri nastojati da dogovore dugoročni sporazum o smanjenju emisije štetnih gasova.

Konferenciju je otvorenom proglasio peruanski ministar zaštite životne sredine Manuel Pulgar Vidal, koji je bio domaćin prošlogodišnjeg samita UN o klimi, održanoj u peruanskoj prestonici Limi, prenela je agencija AP.

Pulgar je tom prilikom izjavio da bi dogovor svetskih lidera pokazao da države sveta mogu da sarađuju u borbi protiv klimatskih promena jednako kao i u borbi protiv terorizma.

Globalni klimatski samit COP21 u organizaciji Ujedinjenih nacija počeo je danas u Parizu, a na njemu je najavljeno učešće 147 predsednika država i vlada, što ga čini najvećim skupom na najvišem nivou ikad održanom izvan UN. Cilj samita je postizanje globalnog sporazuma o ograničenju zagrevanja planete.

Učesnici samita su u Parizu najavili da će sačiniti istorijski dogovor kako bi se izbeglo katastrofalno globalno otopljavanje klime, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus apelovao je na sve učesnike pregovora da deluju hitno i budu spremni na kompromis.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obratiće se danas na globalnom klimatskom samitu COP21 u organizaciji Ujedinjenih nacija u Parizu. Na samitu će učestvovati i predsednik Francuske Fransoa Oland, predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsednik SAD Barak Obama, lideri Kine Si Điping i Velike Britanije Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun poručio je da samit o klimi, koji je počeo danas u Parizu, treba da označi istinsku prekretnicu i da se završi postizanjem trajnog sporazuma.

"Moramo otići dalje i brže od već datih obećanja", istakao je on, otvarajući dvonedeljnu konferenciju u francuskoj prestonici, preneli su francuski mediji.

Kako je ocenio, postoje četiri kriterijuma za uspeh, od kojih je prvi trajnost sporazuma koji treba, prema njegovim rečima, da pošalje jasnu poruku i predloži dugoročan projekat koji podrazumeva smanjenje globalnog zagevanja na nivo ispod dva Celzijusova stepena.

"Sporazum treba da bude dinamičan i da može da se prilagođava promenana, a da pri tom ne mora da se stalno iznova o njemu pregovara", precizirao je generalni sekretar UN. Dodao je da sporazum treba, takođe, da očuva ravnotežu između zemalja pokretača i zemalja u razvoju, pri čemu razvijene zemlje moraju da održe obećanja i mobilišu 100 milijardi dolara godišnje.

"Nalazimo se u trenutku ključnom za budućnost vaših zemalja, vaših naroda i našeg zajedničkog doma, planete Zemlje. Na vama je sudbina pariskog sporazuma. U vašim je rukama budućnost naše planete", poručio je prvi čovek svetske organizacije u obraćanju prisutnim liderima svetskih zemalja.
 

Paris COP21


Ime i prezime
Komentar