Pet eko trendova koji su izdržali poslednju deceniju

14. Sep 2014

Tesla Model S
Borba za zdravu životnu sredinu je sa sobom nosila mnoge ideje i proizvode koji su na prvi pogled izgledali obećavajuće ali su nas na kraju razočarali svojim krajem u nekom budžaku interesovanja javnosti. Međutim, postoje i trendovi koji su opstali i koji daju nadu da nas očekuje zelenija budućnost. Pogledajte pet trendova zbog kojih bi trebalo da nastavimo da se nadamo:

Električni automobili

Pre desetak godina je izgledalo kao da su proizvođači automobila odustali od električnih automobila. Čak i da ste pre samo nekoliko godina pitali stručnjake rekli bi vam da su prognoze loše. Međutim, proizvođač automobila Tesla danas drži deo tržišta vredan 33 milijarde dolara, a Elon Mask je stalno u medijima, tako da danas malo njih sumnja u to da je budućnost automobila u struji.

Solarna energija

Cene solarnih panela vrtoglavo padaju i svet polako počinje da oseća efekat toga. Veći deo prethodne decenije energija vetra je dobijala mnogo više pažnje od solarne, međutim solarna energija postaje jeftinija i od energije vetra i preuzima primat. Velike stvari se dešavaju otkad je solarna energija počela da pobeđuje i fosilna goriva po ceni, ali možemo samo da zamislimo kako će sve izgledati za nekoliko godina kad solarni paneli postanu znatno jeftiniji i kad skladištenje energije dobije još efektnija rešenja.

Bicikli

Još jedan fantastičan trend je porast zaljubljenika u bicikle. Mnogo gradova u svetu gradi novu infrastrukturu – zaštićene biciklističke staze – i pokrenule programe deljenja bicikli. Gradovi koji nisu bili bike-friendly sada sebe ponovo osmišljaju, učeći od gradova poput Amsterdama i Kopenhagena. Električni bicikli sve više ulaze u modu, što omogućava ljudima da voze bicikl u raznim situacijama (duže distance, ljudi sa fizičkim problemima…).

LED sijalice

Ovo možda ne izgleda kao nešto bitno, ali se ogromna količina energije u svetu koristi za osvetljenje. I ako mislite da već svi koriste energetski efikasne sijalice, promislite opet: 70% sijalica u SAD su još uvek neefikasne. Štedljive sijalice su bilo neka vrsta, ne baš najsrećnijeg međurešenja, dok su LED sijalice ono pravo rešenje. One dugo traju, nisu lako lomljive i ne sadrže živu. Fleksibilne su i mogu da se oblikuju na razne načine, proizvode svetlost različitih boja. Vrlo su jeftine i s obzirom na dugovečnost – veoma se isplate.

Zeleni mediji

Jedna od najvećih promena je odnos medija prema životnoj sredini. Sve više mainstream medija stidljivo objavljuje po neku ekološku vest, dok je pre desetak godina to bila potpuno neinteresantna tema. Takođe, sve više je green medija, među kojima ponosno stoji i magazin Ekologija, koji ozbiljno i zabrinuto govore o lošoj situaciji u kojoj se nalazi planeta.
                                                                                                                                     Magazin ekologija


Ime i prezime
Komentar