Porez na emisiju ugljen-dioksida

24. Dec 2019

Volkswagen Passat variant
Predlog novog zakona u Francuskoj predviđa novu skalu za kazne za kupovinu automobila koji izbacuju više od 184 grama CO2 po kilometru, a koja će dostići 20.000 evra. Sve je već spremno i Zakon će da stupi na snagu 2020. godine.

Ovaj predlog sadrži amandman na nacrt budžeta za 2020. godinu, o kojem se rasprava u Parlamentu završava u četvrtak. Mediji preciziraju da tekst sadrži novu skalu za kazne koje će iduće godine da pogode vozila koja zagađuju vazduh emitovanjem ugljen-dioksida. Do sada su eko kazne bile ograničene na 12.500 evra.

Bruno Le Maire, ministar privrede, prošlog meseca izjavio je da želi da smanji eko automobilsku kaznu, napomenuvši da za preko 173 grama CO2 emitovanog po kilometru cena ostaje fiksna. Ovo uklanjanje granice treba da donese dodatnih 50 miliona evra kojim će da se finansiraju dva fonda podizvođača automobilskog sektora.

Le Maire je takođe predložio da reklame za ovakav automobil moraju da naglase “da takvo vozilo ima negativan uticaj na okolinu”, kao što se već upozorava za duvan i alkohol. Napokon, francuski ministar suprotstavlja se evropskom pravilu kojim se emisija CO2 povezuje s masom vozila.

Lukrativni CO2, prema ideji EU, ima svetlu budućnost u pogledu ekonomskog rasta, koji će naravno da plate vozači. Ne samo cenom eko poreza, nego i stalnom zamenom postojećih vozila koja više ne traju 20 godina, nego tri ili maksimalno pet godina. Automobili se više ne popravljaju, nego se zamenjuju novim. Ekološki, nema šta?
Logično.com


Ime i prezime
Komentar