Prodat milioniti SEAT Leon

01. Aug 2019

Seat Leon

Ove nedelje treća generacija SEAT Leon postigla je milion prodatih komada od svog predstavljanja 2012. godine. Najprodavaniji automobil SEAT je predstavljen na Salonu automobila u Parizu iste godine nakon što je na tržište stigao potpuno obnovljenog dizajna. Zahvaljujući "formuli Leon" zasnovanoj na dizajnu i funkcionalnosti, Leon je postao najprodavaniji model u SEAT asortimanu, prevazilazeći dominaciju koju je Ibiza držala u prethodnih 30 godina. Dizajniran, razvijen i proizveden u Martorellu, trenutna generacija Leona izrađena je na modularnoj MKB platformi Volkswagen Grupe. Ova platforma je tada uključivala ulaganje od 800 miliona evra i predstavljala je veliki napredak u smislu tehnologije. Modelom Leon, kvalitet proizvodnje povećan je u skladu sa standardima Grupe, a osim toga, on je objedinio 1.600 direktnih radnih mesta u fabrici i više od 6.000 u pomoćnoj industriji.

 

Luca de Meo, predsednik SEAT-a objasnio je da je "SEAT Leon, posebno treća generacija, pravi stub marke, to je najpoznatiji i najcenjeniji automobil SEAT-ovih kupaca na svih pet kontinenata. Leon je jedan od glavnih pokretača transformacije kompanije i doprineo je prodajnom rekordu koji je SEAT postigao u 2018. godini, sa 517.600 isporuka vozila. "

 

Kompakt model iz SEAT-a dostigao je prodaju od milion primeraka od predstavljanja 2012. godine. 

 

Uspeh modela Leon promenio je nedavnu istoriju SEAT-a sa komercijalnog i finansijskog stanovišta i podrazumevao kvalitativni skok u percepciji imidža brenda. Isto tako, Leon je omogućio povećanje marže za profitabilnost po SEAT modelu, što je doprinelo da negativne cifre iz 2012. (-149 miliona evra) pretvorimo u najbolje ikada u istoriji kompanije (dobit posle poreza od 294 miliona evra u 2018. godini) . Ispunjavajući niz noviteta, Norvežani će prvim pogledati SEAT el-Born, prvo potpuno električno SEAT vozilo zasnovano na MEB platformi Volkswagen grupe i drugi automobil grupe koji će biti izgrađen na njemu.

 

U početku, SEAT je predstavio ovaj kompakt sa tri tipa karoserije: troje vrata, pet i karavan, kojem se kasnije pridružila i verzija X-PERIENCE. SEAT Leon trenutno je komercijalizovan sa pet vrata i Leon Sportourer ST karoserijom, opremljen je benzinskim, dizelskim i održivim motorima na prirodni komprimovani gas kao i CUPRA verzijom. Vaine Griffiths, potpredsednik SEAT-a za prodaju i marketing i izvršni direktor CUPRA  naglasio je da je "najistaknutiji aspekt ove treće generacije SEAT Leon-a široko prihvatanje koje ono još uvek ima na tržištu, čak i posle sedam godina. U 2017. godini, aktuelna generacija Leona postigla je rekord sa 170.000 prodatih automobila, a sada smo u 2019. i dalje sigurni da će zadržati volumen na visokom nivou. Leon je bio, jeste i ostaće jedan od najrelevantnijih modela i za SEAT i za CUPRA. Različiti tipovi karoserija i verzije čine ga najvišenamenskijim i najsvestranijim automobilom marke. "


Ime i prezime
Komentar