Prvi makedonski električni automobil

08. Feb 2019

Makedonski električni automobil
BB Classic Cars, firma koja se bavi restauracijom oldtajmera, predstavila je  prvi makedonski električni automobil, koji je zapravo Fiat 600/Zastava 750 sa motorom na električni pogon umesto originalnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem, javili su lokalni mediji.

Električni automobili koje pravi BB Classic Cars mogu da razviju maksimalnu brzinu of 130 km/h i da pređu čak 150 kilometara sa jednim punjenjem. Kompanija pravi četiri verzije ovog automobila, uključujući klasični gradski auto i sportski auto za trke, navodi se u izveštajima.

Vreme punjenja baterije je tri do pet sati na kućnom punjaču, i svega 15 minuta na brzim javnim punjačima. Automobil košta oko 20.000 evra, a očekuje se da privuče uglavnom inostrane kupce.

U automobile se ugrađuju električni motori koje proizvodi nemačka kompanija Kessler. Ova kompanija je otvorila fabriku u Makedoniji, što omogućava da električni automobili firme BB Classic Cars nose oznaku “Proizvedeno u Makedoniji,” rekao je na prezentaciji predstavnik makedonske kompanije.

Projekat je razvijen uz finansijsku podršku makedonskog Fonda za inovacije i tehnološki razvoj, navodi se u medijiskim izveštajima.

Prednosti električnih automobila su, između ostalog, upotreba obnovljivih izvora energije (OIE), nezavisnost od fosilnih goriva, nizak nivo buke i niski troškovi održavanja.

Popularni automobil Zastava 750, iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, poznat pod nadimkom “Fića”, bio je jugoslovenska verzija Fijata 600, a proizvodio se u fabrici automobila Zastava u Kragujevcu.

Projekat makedonske firme označiće povratak “Fiće”, koji se ne proizvodi još od sredine osamdesetih godina, na ulice makedonske prestonice Skoplja.

Osim toga, vlasnici starih Fića, čije su školjke dobro očuvane, mogu uz pomoć tima BB Classis Cars pretvoriti svoje automobilo u električno, pišu makedonski mediji.
Balkan Green Energy News


Ime i prezime
Komentar