Renault komercijalna vozila na vodonik

28. Oct 2019

Renault Master Z.E. HydrogenRenault Kangoo Z.E. Hydrogen

Grupa Renault, stručnjak u području lakih komercijalnih vozila kao i pionir i predvodnik na evropskom tržištu električnih lakih komercijalnih vozila, svoju ponudu upotpuniće modelom Kangoo Z.E. Hydrogen krajem ove godine, dok se u sledećoj očekuje predstavljanje Mastera Z.E. Hydrogen. Cilj je da se omogući dostavnim službama pristup gradskim središtima i da se poveća domet tokom dužih putovanja.

Renault uvodi tehnologiju vodonika kako bi povećao upotrebu svojih električnih lakih komercijalnih automobila. Tehnologija vodonika koju Renault ispituje još od 2014. godine razvijena je u saradnji sa kompanijom Symbio, ćerkom firmom grupe Michelin. U vozila su ugrađene gorivne ćelije koje povećavaju domet i proizvode električnu i toplotnu energiju snage 10 kW, zbog čega  Renault Master Z.E. Hydrogen i Renault Kangoo Z.E. Hydrogen mogu da se pohvale dometom većim od 350 km. Druga prednost je ta što punjenje vodonikom traje tek 5-10 minuta. Tehnologija vodonika odgovara na zahteve dostavnih službi koje električna vozila još uvek ne mogu da ispune, posebno u pogledu dužih putovanja.

Renault Master Z.E. Hydrogen očekuje se u prvoj polovini 2020. Godine. Uz trostruko povećanje dometa sa 120 na 350 km, biće dostupan u verziji furgona (dve verzije) i kabine sa šasijom (dve verzije). Dva rezervoara za vodonik ugrađena u šasiju doprineće svestranosti automobila, bez uticaja na utovarni kapacitet od 10,8 do 20 m3 i uz prihvatljivo povećanje mase od 200 kg.

Krajem 2019. godine Renault kangoo Z.E. Hydrogen ponudiće najbolju vrednost stvarnog dometa na tržištu električnih kombija od 370 km (u odnosu na 230 km za Kangoo Z.E., prema ispitnom postupku WLTP). Utovarni kapacitet ovog će vozila iznosi 3,9 m3 uz prihvatljivo povećanje mase za 110 kg, a u Francuskoj biće dostupan po ceni od 48.300 evra bez PDV-a (sa uključenom cenom baterije, ali ne i ekološkim podsticajima).

„Grupa Renault upotpunila je svoju ponudu električnih lakih komercijalnih vozila Renaultom Master Z.E. Hydrogen i Renault Kangoo Z.E. Hydrogen. Ova vozila nude dostavnim službama sav potreban domet tokom dužih putovanja kao i rekordno vreme punjenja. Ali, prednostima tu nije kraj. Renault Master Z.E. Hydrogen i Renault Kangoo Z.E. Hydrogen pokreće obnovljivi izvor energije koji je pogodan za okolinu i nudi svu udobnost električne vožnje.” - Denis Le Vot, viši potpredsednik Alijanse, poslovna jedinica lakih komercijalnih automobila Renault-Nissan

Električna vozila na vodonik pokreću gorivne ćelije koje kombinuju vodonik iz rezervoara i kiseonik iz vazduha kako bi proizvele električnu energiju potrebnu za pokretanje električnog motora. Glavna prednost: ova vozila odgovaraju na sve ekološke izazove gradske mobilnosti. Uz to nude veći domet, brzo punjenje (od pet do 10 minuta) i jednostavno održavanje. Sve to čini ih prikladnim rešenjem za rastuće potrebe i zahteve dostavnih službi u širim gradskim područjima i predgrađima: prevoz i logistika, gradska dostava i davaoci različitih tehničkih usluga, opštinskih i lokalna uprava, hitne i posebne poštanske usluge.
 
Neprestano prateći kretanja na tržištu, grupa Renault odlučila je da poslovnim korisnicama usluge Renault Pro+ ponudi Renault Master Z.E. Hydrogen i Renault Kangoo Z.E. Hydrogen.


Ime i prezime
Komentar