Strogi ekološki propisi ukidaju dizel motore

09. Jun 2014

Dizel gorivo
Stručna javnost smatra da bi sve strože tehnološke mere koje uvode zakonodavci EU moglo da ukine dizel motore već do 2020. godine. Najveća prednost dizel motora - niska potrošnja, ne bi mogla da zadrži neodoljivu privlačnost za kupce nakon uvođenja Euro 6 i Euro 7 standarda.

Naime, za zadovoljavanje ovih standarda potrebna su značajna unapređivanja i investiranja u tehnologiju, što bi dodatno trebalo da poskupi proizvodnju dizel motora. Analitičari veruju da bi u dogledno vreme dizel derivati mogli još više da poskupe u odnosu na benzinske, što bi na kraju dovelo da smanjenja troška po kilometru između automobila sa dizel i benzinskim motorima.

Prostora za tehnološka unapređenja svakako ima, ali očigledan je trend u kojem se smanjivanjem zapremine motora i korišćenjem turbopunjača benzinci sve više približavaju dizel motorima. Dizel motori izuzetno su popularni u Evropi, više nego bilo gde u svetu i čine čak 55 odsto tržišta.

Detroit Free Press nedavno je objavio članak da je potrošnja dizel goriva u svetu prvi put nadmašila potrošnju benzinskog goriva. U automobilskoj inustriji sličan je trend, potražnja za dizel automobilima sve je veća. I dok s jedne strane EU potiskuje dizel motore svojim propisima, s druge strane njihove prednosti polako počinju da uviđaju i u Americi, tradicionalno naklonjenih benzincima. Premda automobili s dizel motorom sada drže tek tri odsto tržišta u SAD sve više Amerikanaca kupije dizelaše, i ako se trenutni trend nastavi za četiri godine oni će pokrivati 10 odsto tržišta.


Ime i prezime
Komentar