U Norveškoj svaki peti prodati automobil - električni

26. Feb 2015

Norveska, saobracaj

Skoro svako peto novo vozilo prodato na norveškom tržištu od početka 2015. godine ima električni pogon, a ovakvoj proporciji doprinelo je i lansiranje električne verzije popularnog Folksvagenovog "golfa", saopštio je norveški Auto-moto savez.

 

Od početka 2015. godine u Norveškoj je udeo električnih vozila u ukupnom broju prodatih novih automobila iznosio 18 odsto, za razliku od 10,6 odsto u istom periodu prošle godine, i to je ujedno najveća stopa u Evropi, precizira se u saopštenju koje prenosi švajcarski list 24 sata.

 

Uprkos porastu prodaje električnih automobila na evropskom tržištu, koji se duguje državnim politikama podrške, ona je još skromna i limitirana na 0,5 odsto ukupne prodaje vozila u prošloj godini, prema podacima Norveškog udruženja za električna vozila.

 

"To pokazuje da norveška politika podsticaja kupovine električnih vozila dobro funkcioniše", komentarisala je odgovorna u ovom udruženju, Kristin Bu. Dodaje da je to značajno, jer se i druge države mogu inspirisati iskustvom Norveške, i pozdravlja nove inicijative u ovoj oblasti koje preduzima Francuska i Velika Britanija.

Dnevnik

 

Pregled prodatih hibrida i električnih automobila 2014.


Ime i prezime
Komentar