Vesnić na Tesla reliju – ekologija u prvom planu

30. Jun 2014

Tesla reli
Tesla reli je jedan od 12 takmičenja koje se nalazi u zvaničnom kalendaru serije Alternative Energies Cup koja se vozi pod patronatom Svetske automobilističke federacije (FIA). U pitanju je sportska, promotiva, humanitarna, edukativna i istorijsko turistička manifestacija koja ima za cilj povećanje svesti kod vozača i široke javnosti u Srbiji i Republici Srpskoj o upotrebi automobila sa smanjenom emisijom ugljen monoksida i koja koriste ekološki ćistija goriva a sve u cilju zaštite i očuvanja životne sredine. Na poziv kompanije Hydrogen Solutions Eco iz Beograda na trećem izdanju FIA Tesla relija nastupiće i srpski automobilista Milovan Mikica Vesnić.

Tokom tri dana manifestacije vozači iz nekoliko evropskih zemalja proćiće gotovo 600 km od Andrić grada u Višegradu, preko Drvengrada na Mokroj Gori, Bajine Bašte, Valjeva, Mladenovca sve do Beograda. Milovan Mikica Vesnić nastupiće u kategoriji VIII u automobilu koji specijalno za ovu priliku priprema kompanija Hydrogen Solutions Eco. U pitanju je Fiat Idea sa motorom od 1,4 litre, sa pogonom na tečni naftni gas (TNG), ali ono što je zanimljivo je da će ovaj automobil biti dodatno opremljen sistemom za proizvodnju vodonika iz vode „Vodonik generator“, koji je kompletno razvijen i napravljen u srpskoj firmi Hydrogen Solutions Eco.

U saradnji sa kompanijom Dunlop automobil će da bude opremljen i takozvanim „štedljivim“ pneumaticima (fuel-efficient tires) koji lakšim „kotrljanjem“smanjuju na minimum gubitak energije kroz trenje i zagrevanje. Pneumatici kompanije Dunlop imaju vrhunski fuel-efficient indeks što u stvarnom životu može da donese i preko 7 odsto uštede u potrošnji goriva. U kombinaciji sa alternativnim pogonom firme Hydrogen Solution, pneumaticima kompanije Dunlop i Milovanom Mikicom Vesnićem za volanom tim se nada da u krajnjem bodovanju ostvari dobre rezultate angažovane energije i količine emitovanih štetnih izduvnih gasova.

„Kao niko mi Užičani znamo šta donose emisije štetnih izduvnih gasova i u šta se tokom zimskih meseci pretvori naš grad.“ – poručio je Milovan Mikica Vesnić – „Tesla reli je pravo mesto da pokažemo i apelujemo na našu kolektivnu ekološku svest. Mi automobilisti nismo preterani ekolozi ali i naš svet brzine se menja. Svedoci smo sve više takmičenja na kojima učestvuju hibridni automobili a ove godine pokrenuta je i Formula E koja će kad-tad zameniti Formulu 1. Na žalost svih nas ili ne, vreme fosilnih goriva prolazi. Malo je čudno, ali ovoga puta neću „žuriti“ da što pre stignem do cilja, što u krajnjoj liniji i nije poenta ove manifestacije. Vozeći se itinererom relija uživaćemo u prirodnim lepotama Srbije i Republike Srpske i truditi se da nas priroda „ne primeti.“ – kroz osmeh je dodao Vesnić.

„Kao srpska kompanija čija je osnovna delatnost istraživanje, razvoj i proizvodnja sistema vodonik generator smatramo da imamo obavezu da učestvujemo u ovakvoj značajnoj manifestaciji koja promoviše smanjenje štetnih izduvnih gasova i upotrebu ekološko čistija goriva, pogotovo kada ćemo, zajedno sa mnogim timovima iz Evrope, to uraditi baš na tlu Srbije.“ – izjavio je Branko Hinić direktor firme Hydrogen Solutions Eco i dodao – „Potajno smo se nadali i verovali da ćemo uspeti da podignemo značaj povećanju ekološke svesti tako što bi naš tim predvodio proslavljeni automobiliski as Mikica Vesnić i njegov tim iz ASK Sport Auto Vesnić, znajući da je jedan od onih ljudi iz automobilskog sporta koji podržava ovakve akcije promotivnog i edukativnog karaktera kada je reč o novim tehnologijama u svrhu boljeg i zdravijeg života, i hvala mu na tome.“

Treći Tesla reli organizuje Auto reli turing klub Srbija iz Beograda a voziće se od 10. do 12. jula 2014. godine. Pored proširenja saznanja o ličnosti Nikole Tesle jednog od najvećih umova u istoriji čovečanstva i njegovih dostignuća na polju elektrotehnike, biće posvećen Ivi Andriću srpskom nobelovcu. Start relija biće u Andrić gradu (Višegrad- Republika Srpska) - cilj u Beogradu, i obuhvatiće gradove Andrić Grad (Višegrad), Drvengrad na Mećavniku, Bajina Bašta, Valjevo, Ub, Obrenovac, Sopot i Mladenovac.

Na reliju će učestvovati vozači iz nekoliko evropskih zemalja, Italije, Monaka, Španije, Francuske, Holandije, Nemačke, Austrije, Poljske, Slovenije, Srpske Republike, Bugarske, Grčke i Srbije a koristiće ekološka vozila svrstana u tri kategorije koje su određene FIA propisima, električna vozila, hibridna vozila i vozila koja koriste alternativna goriva (TNG, CNG, hidrogen, biodizel…)

Duž itinerera predviđene su deonice puta gde se takmičarima vrednuju tačnost (zadata brzina) i količina utrošenog goriva. Reli se vozi u potpuno normalnim uslovima bez bilo kakve obustave saobraćaja gde svi učesnici relija moraju u potpunosti da poštuju saobraćajne propise.


Ime i prezime
Komentar