Česi električni automobil dizajnirali u retro stilu

13. Apr 2018

Luka EVLuka EVLuka EV


Firma MW Motors predstavila je električni model Luka retro dizajna i sa stilskim elementima klasičnih modela BMW i Aston Martin od pre 60-ak godina.

Jedna od zajedničkih karakteristika većine konceptnih vozila i aktuelnih modela na električni pogon je nihova moderna spoljašnjost, začinjena dozom futurizma u dizajnu.

Češki MW Motors krenuo je drugim putem. Izgled njihovog električnog automobila inspirisan je zaboravljenim prototipom, takođe češke auto-kompanije, Tatra JK2500 iz 1957. godine.

Prednji deo modela Luka, svojom specifičnom maskom hladnjaka, oblikovan je pod uticajem BMW modela iz tog vremena, a zadnji podseća na tadašnje modele Aston Martin.

Dok je spoljašnjost potpuno u retro stilu, unutrašnjost je savremenija, sa ukrasnim detaljima od karbonskih valkana, digitalnom instrument tablom i velikim ekranom multimedijalnog sistema.

Luka koristi aluminijumsku konstrukciju, kako bi se postigle uštede u masi koja je preko potrebna električnim automobilima zbog teških pogonskih baterija. Njegova težina iznosi 815 kg.

Umesto jednog, centralnog, MW Motors za pogon ovog automobila odabrao je četiri elektromotora – svaki od ovih agregata pokreće po jedan od točkova.

Ukupna kombinovana snaga električnog pogonskog sistema nije impresivna i iznosi svega 66 KS (48 kW), a elektromotori se napajaju energijom iz baterija kapaciteta 21,9 kWh.

Automobil od 0 do 100 km/h stiže za 9,3 sekundi, a maksimalna brzina je 146 km/h. Da bi se batrerije napunile 80 odsto potrebno je oko jedan sat.

U kompaniji MW Motors tvrde da je Luka u stanju da pređe i do 300 km sa punim baterijama.

Ovaj češki elektroautomobil još je u fazi razvoja, pa nije poznato kada će početi serijska proizvodnja i kolika će da mu bude cena.

 

Luka EVLuka EVLuka EV


Ime i prezime
Komentar