Kia XCeed 1.0 T-GDI EX Flow

25. Jun 2020

Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed

 

 

Nešto sasvim novo

 


Od južnokorejskog proizvođača smo navikli na dosta pozitivnih iznenađenja u prošlosti. Ne tako davno, koristili su automobile nastale kroz saradnju sa drugim proizvođačima (npr. model Pride koji se u svakom smislu oslanjao na Mazdu 121). Ipak, vrednim radom, počeli su razvoj svojih modela, da bi vremenom u okviru grupacije Hyundai - Kia dobili premijum poziciju. Najveće promene, bar kada je Evropa u pitanju, donela je druga generacija modela Ceed, kao i Sportage, koji su značajno izmenili imidž ovog južnokorejskog proizvođača.

XCeed je nešto sasvim novo, čak i za Kiu. Urbani krosover , koji spaja praktičnost SUV-a sa upravljivošću i opremljenošću hečbeka. Nastao je na platformi treće generacije modela Ceed, od koga je nešto viši i ima veći klirens. Moda kreiranja novih kategorija automobila očigledno nije zaobišla ni Kiu, tako da proizvođač deklariše ovaj automobil kao CUV – City Utility Vehicle, odnosno vozilo namenjeno upotrebi u gradu u malo slobodnijem prevodu. Dakle, nije SUV u pitanju, tako da su mu odmah smanjene ambicije i „ugušene“ kanibalističke ideje prema većem rođaku Sportage-u. Ipak, Kia očekuje puno od XCeed-a i navodi da će gotovo 2/3 produkcije Ceeda treće generacije činiti upravo ovaj automobil. Brojke svakako deluju ozbiljno, pri čemu ipak tržište i kupci imaju poslednju reč. Ono što je evidetnto to je činjenica da se kupci u poslednje vreme sve više okreću automobilima povišene pozicije sedenja. Svakako ostaje pitanje da li se radi o realnim potrebama, nametnutom mišljenju, modnom trendu, marketinškom pozicioniranju i grubom nametanju od strane proizvođača. Na to pitanje moraće odgovor da pronađe svako za sebe, a i svakako prevazilazi namere ovog teksta.


Kia XCeedKia XCeedKia XCeed

 

 

Dizajneri otkrili inspiraciju za Kia XCeed


Gregori Gijom, potpredsednik dizajna u Kia Motors Europe, bio je glavni pri dizajniranju porodice Ceed, koja je između ostalog doživela ukidanje trovratnog Pro Cee’da. “Tokom procesa stvaranja novog ProCeeda saznali smo da će nastati i četvrta varijanta karoserije Ceeda. To je postao Kia XCeed,” kaže Gijom. “Lepota projekta bila je u tome da na početku nismo nameravali da stvorimo krosover.”

 


 Kia XCeedKia XCeedKia XCeed


Dok su platforma, motori i menjačke kutije zajednički imenilac za Ceed i XCeed, spoljni izgled Xceed-a gotovo je u potpunosti autohton. Zapravo, jedini zajednički deo ova dva automobila su prednja vrata. Na prednjem delu Xceed-a ističu se svetlosne grupe u punoj LED tehnologiji, između kojih se nalazi prednja maska crne boje, sada već klasičnog osmougaonog oblika, koju je uveo Peter Schreyer u prethodnoj generaciji modela Ceed. Masivni prednji branik inkorporira dodatni usisnik vazduha, sa takođe crnom rešetkom. U same uglove smeštene su prednje maglenke. Decentna hromirana lajsna na samoj donjoj ivici spojlera daje blagu notu elegancije nastupu Xceed-a. Pogled na bok automobila otkriva povišenu liniju, kao i rastojanje od tla. Bokovima dominiraju naglašeni lukovi točkova, sa plastičnim obrubima u vidu zaštite koji koketiraju sa njegovim blago terenskim karakterom. Zaštitne plastike protežu se i donjom ivicom vrata, kao i sajtnama sa obe strane automobila. Hromirane lajsne okružuju prozore, dok se na krovu nalaze hromirani uzdužni nosači.

Spojler na petim vratima zaokružuje uspešan nastup Xceed-a. Aluminijumski dvobojni naplatci (crno-srebrni) od 18 inča naglašavaju dinamične karakteristike ovog automobila. Zadnjim delom automobila provejava stil koji je viđen kod originalnog Citroena DS4. Visok zadnji kraj, na kojem su dominantna stop svetla u modernoj LED tehnologiji i treće kočiono stop svetlo u spojleru, ostavljaju utisak kompaktnog i istovremeno snažnog automobila.


 Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed

Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed


Na zadnjem braniku ističe se hromirana plastika koja asocira na zaštitu koju koriste terenska vozila, dok se u samim uglovima nalaze imitacije kraja izduvnog sistema, po jedan u svakom uglu. Neposredno iznad njih postavljene su trouglaste svetlosne grupe (maglenka i svetlo za vožnju unazad).

Boja automobila je u nomenklaturi proizvođača označena kao infra red, pri čemu efikasno i efektno zaokružuje nastup Xceed-a. Inače, ova boja je u poslednje vreme izuzetno popularna, sa različitim nazivima od Soul red do Flame red. Spoljni izgled automobila u ovoj boji je definitivno pun pogodak, nastup je vrlo moderan i sam automobil privlačio je dosta pažnje na beogradskim ulicama, već u potpunosti sviklim na najatraktivnije modele. Dizajn i koncept su sveži, nastup originalan, prijatan i nepretenciozan.
   
U kabinu automobila ulazi se lako zahvaljujući vratima koja se otvaraju dovoljno široko. Na prednjim sedištima koja su adekvatno dimenzionirana sedi se udobno, uz široke amplitude podešavanja njihovih pozicija. Kolo upravljača može da se podesi po visini i dubini, tako da je vozaču olakšano zauzimanje što bolje pozicije. Sam upravljač je prijatne debljine, obložen kvalitetnom kožom i veoma prijatno „leži“ u rukama. Iza upravljača smeštena je instrument tabla prijatne grafike, koja je lako čitljiva i veoma pregledna. Levo je postavljen veliki obrtomer, a desno brzinomer identičnih dimenzija. U njima su svoje mesto pronašli i pokazivači temperature rashladne tečnosti, kao i količine goriva u rezervoaru. Između njih je pozicioniran multifunkcionalan ekran sa kojeg može da se očitaju podaci putnog računara.


 Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed

Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed


Na paocima upravljača nalaze se komande - njih 12 ukupno, kojima se upravlja radom audio - multimedijalnog uređaja, tempomata, kao i funkcijama putnog računara. Levo od stuba upravljača su dugmići - prekidači kojima se reguliše visina svetlosnog snopa farova, rad senzora pritiska u pneumaticima, kao i intenziteta iluminacije instrument panela i rada kontrole proklizavanja.

Centralna konzola je jednostavnog i ugodnog dizajna, sa velikim ekranom koji je postavljen sasvim vertikalno, otvorima za ventilaciju uz njega, dok se ispod nalaze komande klima uređaja. Ispred ručice menjača nalazi se odlično osmišljena pregrada - ostava za mobilni telefon, dok su sasvim nisko pepeljara i dve utičnice od 12 V i jedan USB ulaz/izlaz. Centralna konzola produžava se dalje između prednjih sedišta u naslon za laktove, ispod kogajeg se nalazi ostava za sitnice. Ka suvozaču su postavljena dva držača za manje flaše/čaše, koje kada se ne koriste mogu da zatvore manja vratanca, što je uredno rešenje već viđeno i kod drugih proizvođača.

Automatska ručna kočnica olakšava korišćenje automobila, dok je pored nje i prekidač „Auto-hold“ funkcije na koji smo već navikli kada je Kia u pitanju, iako smo se prvi put sreli sa njim u automobilima jednog izuzetno popularnog proizvođača na tlu Starog kontineta.


Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed

Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed


Na zadnjim sedištima udobno se sedi, ulazak je olakšan vratima koja se široko otvaraju, a zahvaljujući liniji krova koja nije niska i prostor za glavu za putnike višeg rasta nije smanjen. Prtljažnik ima zapreminu od 426 litara, tako da je nešto veći nego kod standardnog Ceed-a. Pored toga, poseduje policu - dno koja može da se postavi u dva položaja po visini, dok se ispod nje nalazi rezervni točak smanjenih dimenzija. Oko njega takođe može da se ostavii po neka sitnica (npr, uže za vuču, rukavice...), tako da upotrebljivi prtljažni prostor pravilnih kontura uvek izgleda uredno.
 
Materijali u kabini veoma su dobrog kvaliteta, ergonomija komandi je na visokom nivou, tako da je pravo uživanje biti za upravljačem Xceed-a. Svi spojevi su precizno izvedeni i sam enterijer je pošteđen neprijatnih zvukova. Kao što je već rečeno, celokupnim enterijerom provejava zapažanje da je glavni inspirator u arhitekturi unutrašnjosti bio jedan veliki evropski proizvođač. To svakako nije i ne može da bude minus, jer je Kia (bar za sada) povoljnija u pri kupovini.

Jedan detalj je na nas ostavio poseban utisak. Prvi kontakt sa nekim automobilom ostvaruje se preko ključa. Kod Xceed-a on je sasvim neobičnog izgleda, efektno dizajniran, prekidači za otključavanje/zaključavanje nalaze se na samom njegovom obodu. Prva asocijacija kada smo ga ugledali bila je da je to skupi upaljač, i takav utisak pratio nas je tokom čitavog testa. U svakom slučaju, jedan originalni detalj koji nije ni najmanje narušio upotrebljivost, što je svakako uvek za pohvalu.


Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed

Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed 
 

 

U svojoj klasi tehnološki najnapredniji


XCeed je jedan od tehnološki najnaprednijih modela u svojoj klasi. Među prvim je modelima u Evropi, koji nudi Kijin inovativni telematski sistem UVO Connect , koji će da odvede vožnju u digitalnu eru. UVO Connect povezuje vozača sa svetom oko njega pružanjem važnih informacija preko ekrana osetljivog na dodir u kabini i vozačevog pametnog telefona. Telematika donosi usluge uživo (Kia Live) na 10,25-inčnom TFT LCD širokom ekranu, sistem koristi svoju eSIM karticu za prenos i osvežavanje podataka uživo tokom vožnje. To uključuje saobraćajne informacije uživo, vremensku prognozu, zanimljiva mesta (POI), kao i detalje o parkiranju na ulici i na uređenim parkiralištima (uključujući i cenu, lokaciju i raspoloživost). Drugi deo sistema UVO Connect su dijagnostički podaci o automobilu i predviđenim vožnjama, što vozačima omogućava slanje rute vozilu pre početka putovanja i omogućava proveravanje lokacije vozila u svakom trenutku.

 


Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed


Testirani XCeed i na polju bezbednosti, odnosno bezbednosne opreme izuzetno je dobro kotiran. Standardnu opremu čine prednji i bočni vazdušni jastuci, kao i bočne vazdušne zavese. Sigurnosni pojasevi opremljeni su zatezačima pojaseva. Na polju elektronskih pomagala standardno su prisutni ABS, ESP, kao i pomoć prilikom kretanja na uzbrdici (HAC). Automobil poseduje i VMS - pomoćni stabilizacioni sistem.

Kako bi automobil bio zaštićen od krađe, fabrički su ugrađeni elektronska blokada motora i alarmni uređaj. Jedan detalj koji dodatno unapređuje bezbednost je svakako i sistem za kontrolu pritiska u pneumaticima. Ukoliko dođe do sudara, sistem za prekid dovoda goriva umanjuje šanse za nastanak požara.

Novi XCeed još nije testiran od strane Euro NCAP-a, ali bratski Ceed jeste, tako da mogu da se povuku određene paralele. Ceed je osvojio četiri zvezdice sa standardnim paketom opreme, dok je sa bezbednosnim paketom ocenjen sa pet zvezdica. Navedeni paket podrazumeva sistem autonomnog kočenja u gradu i van grada, kao i sistem za zadržavanje u saobraćajnoj traci i regulator brzine. „Naš“ XCeed nije imao ništa od pobrojanog, čak ne postoji ni moguće da se poruči opisani bezbednosni paket. Samim tim po analogiji, na navedenom testu on bi verovatno osvojio četiri zvezdice, što po novim propisima predstavlja zaista dobar rezultat.

 

Kia XCeedKia XCeedKia XCeed


Spisak opreme namenjen konforu i uživanju u vožnji je podugačak. Oznaka opreme je EX Flow i može se reći da je vrlo kompletan. U njega spadaju automatski dvozonski klima uređaj sa funkcijom brzog odmagljivanja vetrobrana, sedišta u kombinaciji tkanine i veštačke kože, vozačevo i suvozačevo sedište podesivo po visini, automatska električna ručna kočnica, zadnja klupa deljiva u odnosu 60/40, prednja konzola visokog sjaja.. Spisak je zaista podugačak i može da se konstatuje da ovom automobilu oprema ne nedostaje. Aluminijumski naplatci od 18 inča zaokružuju njegov efektni nastup, dok grejanje prednjih sedišta i obruča upravljača pokazuje svoju punu upotrebljivost i značaj u hladnim zimskim jutrima.

Audio sistem sa ekranom od osam inča osetljivim na dodir, kao i mogućnošću povezivanja sa mobilnim telefonom putem Android Auta i Apple Car Play-a čini centralno mesto ugodnog boravka u automobilu. Danas automobili postaju sve više multimedijalni uređaji, jedino što bismo mogli da navedemo kao manu je nedostatak navigacije. Međutim tu ulogu prilično uspešno i efikasno može da preuzme savremeni mobilni telefon – smartfon preko Android Auto ili Apple Carplay aplikacije.

 

Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed

 

 

Ekran visoke rezolucije za bolju preglednost

 

XCeedova nova 12,3-inčna Supervision instrument tabla je stvorena kako bi omogućavala što jasnije i preglednije informacije. Digitalna tabla sa ekranom visoke rezolucije (1920x720 piksela) je zamena za klasični brojčanik brzine vozila i broj obrtaja motora, koji se nalaze u Kijinoj trenutnoj ponudi. Jedinstven ekran bez okvira uključuje kristalno izoštrenu grafiku, koja prikazuje brzinu automobila i broj obrtaja motora, uz brzi prikaz slika na sekund, što omogućava brz odziv i tečno davanje uputstava vozaču.

Kada vozač parkira i ugasi motor novi brojčanici pokažu vozilo u pokretu i sažetak vožnje. To znači trajanje vožnje i pređenu razdaljinu, prosečnu potrošnju goriva i raspoloživi domet sa postojećom količinom goriva.

 


Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed


Senzori za svetla i kišu, kao i tempomat i limiter poboljšavaju udobnost vozača. Parking senzori i kamera za vožnju unazad u znatnoj meri olakšavaju uparkiravanja na sve manja parking mesta velikih gradova.

Za pogon je iskorišćen dobro poznati trocilindarski motor radne zapremine 998 kubnih centimetara. Razvija 120 KS pri relativno visokih 6.000 obrtaja u minuti, a obrtni moment od 172 Nm dostupan je već od 1.500 pa sve do 4.000 obrtaja u minuti. Razvoj snage je linearan i u normalnoj vožnji nije potrebno forsiranje motora i podizanje obrtaja. To je zasluga turbo punjača koji danas daje toliko poželjnu linearnost u radu. Prilikom rada u mestu mogu da se osete blage vibracije, što ne čudi s obzirom da motor ima tri cilindra. Takođe, mukli zvuk prilikom ubrzavanja punim gasom karakteristika je ove vrste motora.
 
Na instrument panelu nalazi se savetnik za promenu stepena prenosa, koji za ekonomičnu vožnju traži da se stepni prenosa menjaju naviše na nepunih 2.000 obrtaja u minuti. Tada nema ništa od iole dinamične vožnje, za koju je potrebno potražiti „sreću“ u nešto višim obrtajima. Prenos snage na prednje točkove je preko manuelnog šestostepenog menjača. Hodovi ručice menjača su prijatno kratki, precizni, tako da je zadovoljstvo baratati njome. Ubrzanja, kao i međubrzanja su dovoljno ubedljiva, mada ipak ne treba očekivati čuda od svega tri cilindra. Maksimalnu brzinu nismo proveravali, po navodima proizvođača ona je sasvim dovoljnih 186 km/h.


Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed

Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed

 

Upravljanje je izvedeno preko nazubljene letve, preciznost nije došla u pitanje ni u jednom trenutku. Prilikom manevrisanja upravljač je dovoljno lagan, tako da ni (obično) nejake ženske ruke neće imati težak zadatak. Oslanjanje napred izvedeno je po tipu McPherson, dok je pozadi pohvalno prisustvo multilink osovine sa gasnim amortizerima i stabilizatorima. Na prednjim točkovima nalaze se samoventilirajući diskovi, dok su pozadi svoje mesto pronašli standardni, puni diskovi. Kočenje je izuzetno efikasno, pedala kočnice dozvoljava adekvatno doziranje kočione sile.
 
Ponašanje na putu posve je predvidivo za kompakt, odnosno vozilo C segmenta sa prednjim pogonom. Samo oslanjanje je nešto tvrđe, tako da u kombinaciji sa točkovima od 18 inča i pneumaticima niskog profila na srpskim putevima smo poželeli nešto bolju „filtraciju“ neravnina.


Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed


Proizvodi se u Kijinoj fabrici u Slovačkoj, gde se već proizvode tri varijante Ceed-a (hečbek Ceed, Ceed Sportswagon i shooting brake ProCeed). XCeed je model namenjen isključivo Evropi. Besplatno nudi fabričku sedmogodišnju garanciju - do 150.000 km (prve tri godine bez ograničenja kilometraže).

Glavni konkurent novom XCeedu je Volkswagenov T-Roc. Kia poseduje standardne garantne uslove, vrlo dobar kvalitet izrade i povoljnu cenu u odnosu na ponuđen paket opreme i motorizacije. Imidž južnokorejskog proizvođača (za sada) ne može da se meri sa imidžom nemca iz Volfsburga, ali zahvaljujući velikom broju aduta sigurni smo da prodaja neće podbaciti i da će XCeed ostvariti dobre prodajne rezultate. Ostaje samo da se vidi da li će oni biti na nivou iznetih predviđanja.

Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed

Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed

 

 

Tehničke karakteristike

 

Model

Kia XCeed 1.0 T GDI EX Flow

Motor

benzinski, tri cilindra u liniji, start-stop sistem, turbo kompresor na izduvne gasove, 4 ventila po cilindru, direktno ubrizgavanje goriva u cilindar

Zapremina

998 cm3

Prečnik i hod klipa

71 x 84 mm

Odnos kompresije

10 :1

Najveća snaga

88.3 kW (120 KS) pri 6.000 o/min

Najveći obrtni moment

172 Nm pri 1500 - 4.000 o/min

Prenos snage

Na prednje točkove, manuelni šestostepeni menjač

Hodni sistem

Napred MacPherson, spiralne opruge i gasni amortizeri, stabilizator

Pozadi multilink, gasni amortizeri i stabililazor

Upravljač

Servoupravljač s nazubljenom letvom, električna servo asistencija, MDPS

Kočnice

Napred samoventilirajući diskovi, nazad puni diskovi, ABS, EBD, BAS, ESC

Točkovi i pneumatici

235/45 R18

Radijus okretanja točkova

11,2 m

Dimenzije (D x Š x V)

4.395 x 1.826 x 1.483 mm, međuosovinsko rastojanje 2.650 mm, trag točkova 1.585 napred, pozadi 1.583 mm, prednji prepust 905 mm, zadnji prepust 840 mm, zapremina prtljažnika 426/1.378 litara, rezervoar za gorivo 50 litara

Mase

Prazno vozilo 1.297 kg, dopušteno opterećenje 480 kg

Performanse

Najveća brzina 186 km/h, ubrzanje 0-100 km/h za 11,3 sekundi

Potrošnja goriva

Vožnja u gradu 6,5 - 6-8 l/100 km, na putu 4,8-5 l/100 km, u mešovitoj vožnji 5,4-5,7 l/100 km

Emisija CO2

124-130 g/km

 

Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed

Kia XCeed - dimenzije

Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed

 

 

Standardna oprema


Standardna oprema obuhvata: blutut konekciju sa prepoznavanjem glasa, zadnji parking senzori sa kamerom, audio sistem sa kolor ekranom osetljivim na dodir dijagonale osam inča sa Apple Carplay i Android auto funkcijom, audio uređaj sa pet zvučnika i USB konekcijom, USB brzi punjač, komande audio uređaja na upravljaču, kožom presvučeni volan i ručica menjača, ABS, ESC, HAC, šest vazdušnih jastuka, elektronska parkirna kočnica, dvozonski automatski klima uređaj, bi funkcionalna projekcijska LED prednja svetla, zadnja LED svetla, automatsko uključivanje svetala, tempomat i limitator brzine, sedišta u kombinaciji tkanine i veštačke kože, grejanje prednjih sedišta i volana, aluminujumski naplatci od 18 inča, sigurnosni alarm, daljinsko centralno zaključavanje…

 


Kia XCeedKia XCeedKia XCeedKia XCeed


Ime i prezime
Komentar