Početak kraja za dizel motore

28. Feb 2018

Nemci za zabranu dizel automobila
S velikom pažnjom javnosti očekivalo se da Savezni upravni sud u Leipzigu (Bundesverwaltungsgericht, skr. BVerwG) donese odluku o mogućnosti zabrane saobraćaja vozilima s dizel motorima, koja bi mogla da rezultira zabranom saobraćaja za oko 15 miliona dizel automobila u većini nemačkih gradova.

Odlučivalo se o gradovima Stuttgart i Duesseldorf, u kojima udruženje Nemačka pomoć okolini (Deutschen Umwelthilfe, skr. DUH)) želi da postigne zabranu saobraćaja vozilima koje pokreću dizel motori koji su glavni uzročnici visoke koncentracije ugljen-dioksida u ovim gradovima. Odluka suda primjenjivala bi se i u ostalim pogođenim gradovima.

Lokalni sudovi su u oba slučaja delimično presudili u korist DUH, ali gradovi pred Saveznim upravnim sudom žele da razjasne pravnu utemeljenost eventualne zabrane saobraćaja.

Winfried Hermann, Ministar saobraćaja savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg (Zeleni) za agenciju AFP objasnio je da se radi o kompetencijama jer nije jasno na koji način jedna savezna pokrajina mora da reaguje u slučaju prekomernog zagađenja vazduha u gradovima.

„Nije jasno može li ona da uvede zabranu ili mora da uvede zabranu saobraćaja za dizel automobile“, objašnjava Hermann situaciju u kojoj ako sud odluči da gradovi mogu da uvedu zabranu nije do kraja jasno što to znači za pokrajine.

Ferdinand Dudenhoeffer, stručnjak za automobilsku industriju iz istraživačkog centra CAR smatra da su zabrane saobraćaja za sve automobile s dizel motorom koji ne pripadaju zadnjoj generaciji neizbežne.

„Sve drugo značilo bi jasno kršenje osnovnog prava građana na zdrave životne uslove“, rekao je Dudenhoeffer.

Analitičari su smatrali da politika neće dozvoliti zabranu saobraćaja jer bi to u velikoj meri pogodilo ne samo građane, nego i mnoge manje i srednje preduzetnike čiji se vozni park isključivo sastoji od vozila opremljenih dizel motorima.

Savezni upravni sud u Leipzigu  počeo je ročište još prošle nedjelje i očekivalo se da donese presudu za nekoliko sati. Međutim sudije su navele da je proces trajao duže od očekivanog i zakazale izricanje presude za danas. Sudija Andreas Korbmaker izjavio da će najviši nemački upravni sud 27. februara da objavi odluku o žalbi nemačkih saveznih država na zabrane lokalnih sudova u Stuttgart i Duesseldorf zbog zagađenosti vazduha. I tako se dogodilo: nemački sud odlučio je da gradovi mogu da zabrane saobraćaj vozila koja zagađuju životnu sredinu.

Tokom saslušanja u Leipzigu pravnici su raspravljali hoće li vlada morati da uvede novi način označavanja automobila kako bi vlastima omogućila sprovođenje zabrana.

Sada gradovi u Nemačkoj mogu da zabrane najstarije automobile na dizel pogon, a takva odluka mogla bi da ima enormne posledice na moćnu nemačku automobilsku industriju. Kao efekat ove odluke očekuje se i drastičan pad cena polovnih automobila sa dizel motorima.

Kao jedno od rešenja za zagađen vazduh u nemačkim gradovima raspravlja se i o mogućnosti uvođenja besplatnog javnog prevoza, što su gradovi odbacili zbog visokih troškova.

Na susretima političara i predstavnika automobilske industrije prošle godine odlučeno je da industrija preuzme troškove promene softvera u pojedinim automobilima. Isto tako su planirane veće investicije u javni prijevoz. Organizacije za zaštitu prirodne sredine su vladi na čelu s Angelom Merkel do sada prebacivali da previše izlazi u susret predstavnicima automobilske industrije, jednom od najvećih poslodavaca u zemlji.

Posle odluke suda u Leipzigu da odobri zabrane moguć je i jači pritisak na automobilsku industriju za tehničkim promenama na starijim modelima na dizel pogon, što je industrija zbog ogromnih troškova do sada odbijala.

Nemačka je dugo promovisala dizel vozila kao ona koja pomažu u borbi protiv emisije gasova, izazivanja efekta staklene bašte i postizanju zacrtanih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena, ali skandal oko Volkswagena i dovođenje u sumnju drugih proizvođača automobila, preusmerio je fokus na ulaganje u električne automobile, kao i u razvoj “čistijih” dizel pogona.

Očigledno problem sa emisijama dizel motora nije mali i lako rešiv na šta ukazuju u odluke velikih proizvođača automobila da odustaju od njihove proizvodnje. Toyota je to već učinila, kao i grupacija Volkswagen-Porsche, dok je Fiat Chrysler Automobiles (FCA) najavio je da će od 2022. godine da prekine proizvodnju dizel motora za putničke automobile.

Istovremeno, vlasti u Parizu, Madridu, Meksiko Sitiju i Atini najavljuju da će da zabrane dizel vozila u centrima gradova do 2025. godine, dok Kopenhagen to planira da učini već naredne godine.


Ime i prezime
Komentar