Karoq

Rusija će da utrostruči izvoz automobila

19. Jun 2017

Lada
Ruska vlada kao prioritetne pravce izvoza razmatra Iran, Liban i Jordan, a takođe Nemačku, Indiju, Kinu i niz zemalja Afrike i Latinske Amerike.

Ministarstvo industrije i trgovine Ruske federacije predlaže da se izvoz automobila stimuliše olakšicama i subvencijama sa ciljem da se na taj način kompenzuje slabiji plasman na domaćem tržištu. O tome se govori u projektu strategije razvoja izvoza automobila proizvedenih u Rusiji do 2025. godine objavljenom 9. juna na sajtu ministarstva.

Izvoz automobila marke Volkswagen proizvedenih u Rusiji biće udvostručen zahvaljujući tome što su fabrika Grupe GAZ u Nižnjem Novgorodu i Volkswagen Group Rus potpisali sporazum o produženju ugovorne proizvodnje putničkih automobila, saopštila je 15. juna agencija TASS .

„Prošle godine smo izvezli 10 odsto proizvedenih automobila, a ove godine planiramo da izvezemo najmanje 20 odsto. Ako se posebno posmatraju nižnjenovgorodski pogoni, za izvoz se sprema 25 odsto automobila proizvedenih u njima”, saopštio je novinarima Markus Ozegovič, generalni direktor Volkswagen Group Rus. Po njegovim rečima, nemačka kompanija u Evropu izvozi Škoda Yeti koji se sklapa u Rusiji, a ostale modele izvozi u zemlje Zajednice nezavisnih država.

Rast izvoza: ambicije i stvarnost

Strategija podrazumeva dva scenarija. Izvoz automobila proizvedenih u Rusiji 2016. godine dostigao je vrednost od 2,4 milijarde dolara. Prema osnovnom scenariju, do 2025. godine izvoz treba da se udvostruči i da dostigne 4,9 milijardi dolara. To podrazumeva 240.000 automobila godišnje (odnosno 10 odsto ukupnog broja proizvedenih automobila) i auto-delove u vrednosti od 1,6 milijardi dolara. Prema ambicioznijem scenariju rast izvoza treba da bude utrostručen i da iznosi 7,8 milijardi dolara, što podrazumeva 400.000 automobila (16 odsto) i auto-delove u vrednosti od 2,5 milijardi dolara. U osnovnom scenariju država dotira 2,4 milijarde dolara, a u ambicioznom 3,7 milijardi dolara.

Program omogućava pružanje podrške kako domaćim, tako i međunarodnim proizvođačima automobila koji izvoze svoje modele iz Rusije.

Prodaja automobila Lada u EU porasla za 63 odsto

U dokumentu se kao prioritetni pravci izvoza za ruske koncerne razmatraju zemlje Zajednice nezavisnih država, Bliski istok (Iran, Liban i Jordan), a takođe Nemačka, Indija, Kina i niz zemalja Afrike i Latinske Amerike. Za međunarodne proizvođače automobila prioritet su zemlje Zajednice nezavisnih država, Iran i Liban, kao i tržišta Turske, Južnoafričke republike, Egipta i Tunisa.

Nova strategija treba da kompenzuje opadanje plasmana automobila na ruskom tržištu od 2013. do 2016. godine. Prema brojkama koje se navode u dokumentu, na ruskom tržištu je 2016. godine plasirano 1,5 miliona automobila, što je dvostruko manje od najboljeg pokazatelja 2012. godine. Izvoz gotovih automobila je od 2013. godine opao za 32 odsto, tj. na 1,5 milijardu dolara (u odnosu na ranijih 2,2 milijarde dolara).

U ovoj strategiji nema principijelno novih mera, smatra Jevgenij Jeskov, glavni urednik portala AvtoBiznesRevю. „U celini gledano, to će najverovatnije omogućiti da se uveća obim izvoza, ali teško da će u potpunosti da nadomesti gubitke ruskog tržišta”, kaže on.

To će da omogući opstanak ruskim proizvođačima automobila, ali se suštinski stanje ipak neće poboljšati, slaže se Ana Bodrova, stariji analitičar brokerske kompanije Alьpari. „Ništa ne može da se uradi sa minimalnom kupovnom moći prosečnog građanina Rusije. Tu pokazatelji neprekidno opadaju već 29 meseci i zato resorno ministarstvo planira da izvozi proizvedena vozila”, objašnjava ona.

Šta je sa međunarodnim proizvođačima?

Ministarstvo industrije i trgovine predlaže da se sa međunarodnim automobilskim koncernima sklope dugoročni sporazumi (na 7-10 godina) o lokalizaciji velikih fabrika u Rusiji čiji bi kapacitet bio 80 do 100 hiljada automobila godišnje. Takvi sporazumi omogućiće da se obezbedi osnova za dalju lokalizaciju proizvodnje delova.

Danas su u Rusiji pokrenuli proizvodnju međunarodni brendovi među kojima su Toyota, Nissan, Ford, Renault, Mazda, Hyundai, itd. Prema informaciji koju iznosi Ministarstvo industrije i trgovine, 45 odsto vrednosti automobila proizvedenih u Rusiji pripada međunarodnim kompanijama koje sklapaju svoje automobile u Rusiji.

Glavna tržišta za izvoz su zemlje Zajednice nezavisnih država i Bliski istok. Na primer, automobili Hyundai koji se sklapaju u Rusiji izvoze se u zemlje Zajednice nezavisnih država, Gruziju, Tunis, Alžir i Liban.

Od februara 2016. godine Renault Rusija izvozi automobile ruske proizvodnje na tržište Vijetnama. Izvozi se cela linija modela proizvedena u Rusiji: Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster i Kaptur.

„Odličan izvozni potencijal ima Renault Kaptur. To je prvi Renault model u čijem stvaranju su ruski stručnjaci učestvovali od osmišljavanja koncepcije do postavljanja na traku”, rečeno je Ruskoj reči u informativnoj službi kompanije Renault. Taj automobil je zaista „ сделан в России”. Karoserija mu je napravljena od ruskog čelika. Elementi enterijera i pogonski deo (motor, na primer) takođe su ruske proizvodnje. Prvi put je proizvodnja globalnog Renault-ovog modela pokrenuta u aprilu 2016. godine u ruskoj fabrici moskovske kompanije. Ona je ujedno postala i „matična fabrika” ovog modela.

Pored toga, pomenuta kompanija izvozi iz Rusije rezervne delove i komponente. Osnovna tržišta izvoza su zemlje Latinske Amerike u koje je usmereno 20 odsto svih komponenata. Ukupno se isto toliko uvozi u Rumuniju i Tursku.

Prema podacima koje iznosi analitička agencija Avtostat, kompanija Nissan je 2016. godine izvezla 3.153 automobila ruske proizvodnje u Belorusiju, Kazahstan, Azerbejdžan i Ukrajinu. Još 945 automobila marke Datsun izvezeno je u Liban, Belorusiju i Kazahstan.

U cilju dodatnog stimulisanja stranih proizvođača automobila da realizuju narudžbine u ruskim fabrikama auto-delova, Ministarstvo industrije i trgovine predložilo je uvođenje sistema poreskih olakšica za izvoz u vidu poena koji se mogu iskoristiti za pokrivanje uvozne carinske takse. Trebalo bi da te mere do 2025. godine omoguće uvećanje izvoza automobila međunarodnih proizvođača na 70.000 automobila po osnovnom i 150.000 automobila po ambicioznijem scenariju.
Ruska reč


Ime i prezime
Komentar