Rusija prelazi na električna vozila

11. Aug 2017

Maksim Sokolov
U narednih deset godina Rusija bi mogla da pređe sa prevoznih sredstava sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na vozila na električni pogon, izjavio je ministar saobraćaja Maksim Sokolov.

Po rečima ministra saobraćaja Maksima Sokolova postepeni prelazak na električna vozila biće realizovan u perespektivi iduće decenije.

U ovom trenutku u Moskvi se realizuje eksperimentalni pilot projekat korišćenja drumskih vozila sa električnim pogonom koji ministarstvo saobraćaja vrlo pažljivo prati. Posle njegovog okončanja biće preduzeti koraci za uvođenje električnih vozila u saobraćaj.

Moskva planira da ove godine raspiše tender za kupovinu 300 električnih autobusa. Prestoničke vlasti najavljuju da će od 2021. godine nabavljati samo ovakva vozila, prenosi portal Vzglяd.

Komentarišući situaciju sa individualnim prevozom ministar je rekao da zasad prodaja automobila kompanije Tesla nije dostigla čak ni sto hiljada automobila i da je to kap u moru, ali da je prvi korak načinjen.

Podsećanja radi Nemačka je Evropskoj uniji uputila predlog da od 2030. godine zabrani upotrebu novih automobila sa benzinskim i dizel motorima.

Kineska vlada planira da u narednih pet godina više od polovine novih službenih automobila centralnih organa vlasti budu vozila sa pogonom na čiste izvore energije.
Ruska reč


Ime i prezime
Komentar